latinica  ћирилица
31/08/2017 |  16:44 | Аутор: РТРС

Вулин: Београд мирним средствима обезбјеђује живот Србима на Косову

Србија настоји да мирним средствима обезбиједи нормалан живот српске заједнице на простору Косова и Метохије, гдје једино КФОР препознаје као партнера и носиоца стабилности, рекао је министар одбране Србије Александар Вулин у разговору са амбасадором Италије Ђузепеом Манцом.
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija) -
Александар Вулин (Фото: O.Bunić/RAS Srbija)

У таквим околностима, рекао је Вулин, Србија настоји да равноправно сарађује са свим земљама свијета посвећеним политици мира, поштовању међународног права, територијалног интегритета и суверенитета.

Током разговора о даљем унапређењу сарадње двије земље у области одбране, Вулин је захвалио припадницима Оружаних снага Италије на професионалном ангажовању у саставу КФОР-а.

Он је оцијенио да намјера Приштине за чланство у Унеско и Интерполу представља једностране потезе којима се крше Повеља УН и важећа резолуција, и има негативан утицај на даљи ток дијалога "који се налази у осјетљивој фази".

Вулин је истакао да је циљ одржавање политичке стабилности на том простору, наставак преговора са представницима привремене управе у Приштини, економско оснаживање Срба и наставак подршке њиховом повратку.

Вулин и Манцо сагласили су се да су Србија и Италија не само пријатељске земље, већ и стратешки партнери који основу за унапређење сарадње у свим областима базирају на интензивном дијалогу и честим сусретима на високом нивоу, што потврђују и самити влада Србије и Италије.

Он је истакао да Министарство одбране остаје привржено тежишним областима сарадње у школовању и усавршавању, заједничком учешћу у мировним операцијама, обавјештајно-извиђачкој дјелатности и војномедицинској сарадњи.

Истовремено, рекао је Вулин, одлична војно-војна сарадња, осим кроз обуку специјалних јединица и тимова за уклањање неексплодираних убојних средстава, биће додатно унапријеђена учешћем на заједничким вјежбама.

Он је оцијенио да ће јачању сарадње Србије и Италије у области ваздухопловства допринијети и предстојећа посјета команданта Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије италијанским колегама.

Извор: СРНА