latinica  ћирилица
Саборно за Косово и Метохију
Помоћ народним кухињама на КиМ
Саборно за Косово и Метохију
--:--
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

О ЕМИСИЈИ
Саборно за Косово и Метохију

                                    САБОРНО ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ 1412

Пред народом у Републици Српској је четврта акција помоћи народним кухињама Епархије рашкоприизренске - Кад би хљеба било више и ове године Саборно за Косово и Метохију.

У току мјесеца априла, ове 2016 године, Епархија зворничко - тузланска организује акцију прикупљања средстава путем жиро рачуна и позивом на кратки број 1 4 1 2 ( један позив једна марка) за неометан рад Народних кухиња Удружења “Мајка девет Југовића” при Епархији рашко призренској.

Сваки дан припремају преко 2000 оброка и хљебова за српске породице на Косову и Метохији. Помоћ за дјецу, старе, болесне за Србе у енклавама који живе у шиптарским окружењима још увијек без могућности да нормално живе а донијели су одлуку да не напуштају вјековна огњишта.Чуварима српског постојања и претрајавања у најјужнијем дијелу Србије, који нам желе отети, потребна је помоћ.

Радио - телевизија Републике Српске медијски је покровитељ акције САБОРНО ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ. Наша екипа Мира Лолић Мочевић, Синиша Јалић, Ново Букша, Душко Јовановић и Милан Лујић боравила је током марта на Косову и Метохији и снимила двадесетак прича које ћете моћи видјети на нашем програму током трајања акције.

Од шест народних кухиња посјетили смо три које покривају најугроженији простор косовског Поморавља, кухиње су смјештене у већинским српским селима Кормињани и Врбовце, које Срби никада нису напустили, и повратничком селу Видање у којем ради и подручна школа из Осојана за коју Народне кухиње припремају ужину за 11 ђака.

Пекаре при народним кухињама припремају по један хљеб за сваког корисника дневно али и хљеб за ђаке у обновољеној призренској Богословији које смо такође посјетили.

Богослови су музиком по којој су већ постали препознатљиви позвали све људе добре воље да се укључе у априлску акцију прикупљања средстава за неометан рад народних кухиња при Удружењу Епархије рашко – призренске, а пјесме које смо снимили, такође ћете моћи видјети у априлу на нашем програму.

 

Али посјетили смо ми и пластенике и српске оранице на којима раде радници из Народних кухиња као и фарму оваца, коза и говеда које су подигнуте у акцијама помоћи организованим претходних година како би се и тим путем обезбједило поврће, житарице и месо, а оснивањем мљекаре и мљечни производи за кориснике кухиње али и запослили чланови најугроженијих породица.

На фарми смо се упознали са великим француским хуманитарцем Арни Гујоном који нам је објаснио зашто помаже Србима на Косову и Метохији и раду Народних кухиња. Договорили смо да подржи акцију 1412 својим доласком у Бањалуку у којој ће у Народном позоришту Републике Српске, 19. априла, бити оранизовано хуманитарно вече “САБОРНО ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ” у оквиру које ће бити промовисана његова књига Сви моји путеви воде ка Србији…

Гледаоцима наше телевизије захаљујући Благослову дечанског братства преносимо и ексклузивни снимак са дијела вечерњег бдења посвећеног Светом краљу Стефану Дечанском, чувару српског православног народа и простора Косова и Метохије...

Свака посјета једном од српских села је прича за себе, потресна али и поносна, прича о непредаји и претрајавању. Видјећете како живе 4 српске породице у тоталном албанском окружењу којима Народне кухиње достављају храну, чути зашто стари Срби не желе да напусте село Кололеч и како једна скромна вриједна и честита српска породица Китановић, мама,тата и шесторо дјеце са осмјехом и борбено иду кроз живот а њима треба само мало наше помоћи...


Саборно Срби су увијек могли све

покажимо то и у априлској акцији позивом на број 1412 - један позив једна марка

 

Жиро рачун на који можете уплатити новчану помоћ:
Eпархија зворничко - тузланска
ж.р.  5620030000052340
Развојна банка,
сврха уплате: Помоћ народним кухињама на Косову и Метохији

Редакција: Посебне емисије

Контакт:

19/04/2016 | 13:23
Улаз је слободан, посјетиоци ће својим прилозима помоћи ову хуманитарну акцију.
05/04/2016 | 11:42
Помоћ коју упутите народним кухињама директна је помоћ нашем народу да настави мукотрпну борбу за опстанак на вјековним огњиштима. На тај начин заједно чувамо српство и коријене. Та помоћ је значајни показитељ љубави и саосјећања, и моралне подршке да нас не препуштате забораву.