latinica  ћирилица
Прваци света
Домаћа серија
Прваци света
20:10
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
О ЕМИСИЈИ
Прваци света

ПРВАЦИ СВЕТА, домаћа серија      од 11.5.      пон - пет у 20.10  

Након играног филма „Бићемо прваци света" наше јунаке гледаћемо и у ТВ серији „Прваци света“.

Већ позната глумачка екипа коју предводе Страхиња Блажић, Александар Радојичић, Милош Биковић, Марко Јанкетић, Леон Лучев, Ива Бабић, Небојша Дугалић, Сергеј Трифуновић, и остали, добила је значајно појачање.

Основна линија приче смјештена је у 2001. годину, али нас радња, кроз сјећања главних јунака, враћа и у прошла времена када је тадашња Југославија остварила изузетне успјехе на свјетској кошаркашкој сцени, са нагласком на прву титулу првака свијета 1970. године у Љубљани.

У августу 2001. године у Истанбулу репрезентација осваја ново европско злато, али само два мјесеца касније умире Небојша Поповић.

Улоге: Страхиња Блажић, Жарко Радић, Леон Лучев, Раде Шербеџија, Невена Ристић, Александар Радојичић, Милош Биковић, Марко Јанкетић, Драган Мићановић, Радивоје Буквић, Сергеј Трифуновић, Славен Дошло,Ива Бабић, Небојша Дугалић, Јуре Хенигман, Горан Богдан, Јохн Саваге, Тамара Драгичевић, Нина Јанковић, Стефан Капичић, Игор Ковач, Роберт Курбаша, Крешимир Петар Ћосић, Лазар Ристовски,Катарина Час...

Продукција: Intermedia Network

Режија: Дарко Бајић

Продуцент: Дејан Петровић

Креативни продуцент и копродуцент: Звонимир Шимунец
Извршни продуцент: Балша Ђого

Сценарио: Небојша Ромчевић, Горан Свилачић, Гордан Михић, Бранка Грбић

Директор фотографије: Зоран Јовановић

Музика: Зоран Кики Лесандрић

Костим: Драгица Лаушевић

Монтажа: Филип Дедић

 

СИНОПСИС

Серијал од првих 12 епизода одвија се у неколико различитих времена - прича почиње 2001. године у вријеме одвијања Европског кошаркашког првенства у Турској када је репрезентација освојила важно злато али и прати све оне догађаје који су довели до освајања прве златне медаље репрезентације у Љубљани 1970-те године.

На почетку приче сусрећемо младу новинарку Невену која добија важан задатак да направи емисију о историји кошарке код нас која ће се приказати након завршеног првенства у Турској. Невена не зна много о спорту али њен деда, важни актер ове приче, упућује је на само једног човјека - на оца југословенске кошарке Небојшу Поповића.

Паралелно са Невениним личним догађајима, пратимо одвијање тог интервуја кроз који се Небојша присјећа самих почетака кошарке код нас, од оснивања Црвене Звезде, формирања репрезентације до првих наступа и успјеха. Кроз његове речи оживаљавају нам и остала тројица најбитнијих људи код нас у кошарци Радомир Шапер, Алексанар Николић и Бора Станковић чије је пријатељство било темељ каснијих великих успјеха наше репрезентације. Пратимо и њихове личне приче, љубави, односе. Кроз њихове догађаје и искуства Невени се отварају свјетови о којима ништа није знала, поготово о комунизму као једном потпуно другачијем начину живота.

Важан јунак Небојшиног сећања је и мајор Удбе који је имао задатак да чува и контролише играче и репрезентацију, често долазећи у сукобе са њима, а то је управо Невенин деда, сада генерал у пензији Дане Штукало. Како то одмах није знала, Невена прећуткује Небојши чињеницу чија је унука заправо, а која ће пред крај довести до тога да умало остане без интервјуа.

Ипак, на крају, долази до великог и важног сусрета послије толико година између Небојше Поповића и Дана Штукала. Након тридесет година, открили су један другоме оно што се није некада смјело открити, а ми смо са причом о историји кошарке застали у 1970- тој години и освајању првог злата. У наставку серије и нових 12 епизода чека нас кошаркашки историјат од 1970- до данашњег времена.

 

 

Редакција: Документарни и страни програм