latinica  ћирилица
Господин Селфриџ
Господин Селфриџ
12:30
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
О ЕМИСИЈИ
Господин Селфриџ

 ГОСПОДИН СЕЛФРИДЖ   пон – пет 17.55

 серија


Радња серије смјештена је у Лондон 1909. годину, у доба кад су се жене препуштале ужицима што су их доносиле новостечене слободе и модерна ера. Хари је тим женама желио удовољити, дати им моћ и одати почаст па је тако отворио врата своје раскошне робне куће у славној лондонској Улици Оксфорд. Кроз призму иновација и спектакла које је Хари у робној кући приказао, прича разоткрива неописане тренутке из женске историје, било да је посриједи мода, козметика, технологија и домаћинство. Позорница Харијевог бурног живота раскошни је лондонски мозаик на прелазу стољећа. У слободно вријеме био је коцкар, и премда сретно ожењен, уживао је у друштву гламурозних забављачица и филмских звијезда. Био је легендарни женскар, а живот је живио у петој брзини.

Аутор ове серије вишеструко је награђивани сценарист Andrew Davies који заједно с Kate Brooke и Kate O'Riordan потписује и сценариј "Mr Selfridgea", priчи o Harиju, човјеку који је добио надимак Сто На Сат и који си је зацртао да ће куповање претворити у узбуђење једнако сексу. Пионирског и вратоломног духа, готово маничне енергије, он је створио малопродајно позориште гдје су сваки нови, голицави, забавни - или понекад једноставно ексцентрични - тема или тренд налазили своје мјесто.

Друга сезона почиње прославом пете годишњице Селфриџа, 1914. godine i početkom Prvoga svjetskog rata.

Пет је година од отворења робне куће, а Хари је поносан што се Селфриџовој узлазној путањи крај не назире. То је сад трећа највећа атракција у граду, послије Бакимгенске палаче и лондонског Towera. Па ипак, Хари одише неком притајеном тугом. Резиденција Селфриџ је празна и мрачна. Обитељ Селфриџ је у Сједињеним Државама, а не овдје да прослави с њиме.

Харија на доласку изненади што све запослене затекне окупљене у Палм Цоурту. Они су заједничким снагама наручили шефову бисту како би му одали признање на вођству. Хари је искрено ганут. У продаваоницу долази Агнес Тауер. Изгледа елегантно и софистицирано на повратку с двогодишњег стажирања у Паризу. Преузет ће посао водитељице аранжерског одјела, а то је вијест коју Кити, нова водитељица козметичког одјела, није очекивала. Изненађен Агнесиним повратком Вицтор је само посматра. Између њих двоје осјећа се бреме болне прошлости...

Прича о животу екстравагантног и визионарског америчког подузетника Харија Гордона Селфриџа наставља се у трећој сезони ове изврсне британске серије.

Година је 1919.година, 1. свјетски рат управо је завршио, а Хари је у жалости попут многих Лондончана. Смрћу вољене Розе разметљиви подузетник остао је сам самцат и поткрадају му се скупе пословне грешке. Његово царство ослабљено је, због чега је и он изложенији нападима старог непријатеља лорда Локслија. Упркос свеопштем јаду и жалости, живот се наставља, а у трећој сезони серије нови ликови враћају живот у славну робну кућу. Харијеве прелијепе кћери одрасле су жене које изазивају пометњу, а уцвиљеном јунаку се на видику појављује нова љубав. Селфриџ нуди бијег из свијета поратне депресије и туробности, а гламур и хедонизам иза тих кићених врата муштерије привлачи више него икад прије. Али иако трговина цвјета, Харија полако напушта његова сретна звијезда.

У овој раскошној историјској драми која је привукла пажњу гледатеља диљем свијета напетим заплетом, али и интригантним и гламурозним ликовима поновно су се окупили бројни награђивани глумци, на челу са сјајним Jeremyjem Pivenom.

Прва епизода почињесахраном: умрла је Роза, Харијева вољена супруга. Флориан је погинуо у рату, а Хенри Леклер се враћа из Француске и жени се с Агнес. Селфриџова кћи Розали удаје се за Sergea De Bolotoffa, сина руске кнегиње Марие (Zoe Wanamaker), авијатичара вођеног идејом о новој зрачној луци у западном Лондону, на мјесту предложеном и за домове војника који се враћају из рата. Лорд Локсли враћа се како би се осветио Селфриџу. Несугласице на утовару између жена и мушкараца који су се вратили изазивају потешкоће, Виктор Цолеано подмићује полицију да занемари оно што се догађа у његовом клубу, а Џорџ Тоулер даје отказ како би радио с њиме.

 

Година: 2013

 

Земља: Велика Британија

 

Жанр: драма

 

Форма: серија

 

Режија: Andrew Davies

 

Аутор: Andrew Davies

 

Улоге: Ron Cook, Jeremy Piven, Tom Goodman-Hill...

 


Редакција: Документарни и страни програм