latinica  ћирилица
100 ЛИЦА, ЈЕДНА ПРИЧА | 02/09/2013 | 12:28

ЈЕЛИНА ЂУРКОВИЋ: 51. од Ваших и наших 100 лица!

Професорица и књижевница, занимљивог и бритког и ума и духа, умјетница живљења која надахњује и до максимума инспирише све који је познају. Од данас, надахњује и нас!

Ево како изгледа цијели живот посветити умјетности-књижевности, писању стихова и прича, читању , породици и породичном животу, али и будућности свих нас-нашим студентима.

Графит прочитан у пролазу оставио је утисак на њу, каже, описује живот , његову непредвидивост, љепоту и чудесност,  а гласи : "Кад ја тамо, а оно међутим!" :)

 "Печати", "Пјесме", "Семберска лира", "Дијалог са традицијом" наслови су објављених Јелининих књига, које јој , уз успјешан породичан живот, уз супруга и двије кћерке , представљају велико животно задовољство.

Она је професорица српског језика и књижевности на Педагошком факултету, тако је знају њени студенти, радне колеге и већина суграђана. А Јелини , умјетност је примарна.

Подсјећа нас на стару пословицу : смисао живота си испунио када родиш дјецу , засадиш дрво и напишеш књигу  и додаје : "Е, а ја имам и воћњак!"

Прву пјесму написала је у 3. разреду основне школе, а у средњој школи , као члану Клуба писаца Тузле , стихови су јој објављивани  у алманасима , књижевним часописима и не само објављивани већ и награђивани. Упркос томе, каже, младом човјеку недостаје самопоуздања и непрестано се упоређује с другима. Због тога  требало је да прође скоро 30 година да и сама буде задовољна својим радом , да га вриједнује и прихвати признања.

Треба знати комуницирати с људима, слушати их , сваки дан сазнавати нешто ново, а онда све то неком "алхемијом" пренијети у стих.

Својим студентима , али и свима нама савјетује : САМО ПОШТУЈТЕ СЕБЕ! То значи да увијек урадимо колико можемо, НИ МАЊЕ, НИ ВИШЕ! Да извучемо из себе максимум и да не будемо лијени!

Јелина Ђурковић особа је коју једноставно -морате упознати! Њена интерпретација, анегдоте, богато и занимљиво животно, али и радно искуство, обогатиће вас!

Зато и ми њој овај пут кажемо : Хвала, било нам је задовољство! :)