latinica  ћирилица
100 ЛИЦА, ЈЕДНА ПРИЧА | 20/09/2013 | 11:05

НЕВЕНКА РОДИЋ: 65. од Ваших и наших 100 лица!

Пуни радни вијек, протеклих 40 година , провела је дружећи се с дјецом, са луткама, играјући се и кроз игру младима преносила своја знања! Она је глумица, луткарка, педагогоца, она је Невенка Нена Родић!

Нени,позоришне даске заиста живот значе! Позориште, игра и осмјех на лицу- и њеном и на лицима њене највјерније публике, маштовитих малишана!

Своју позоришну каријеру почела је балетним корацима, као члан балетне школе у Бањалуци.Завршила је 8 година класичног балета и постала дио омладинске сцене дјечијег позоришта.Након педагошке академије, 1.9.1973.године постала је глумац луткар. Ове године Невенка Родић обиљежава 40 година позоричног рада.

Највише памти своје почетке. Каже, то је било лијепо вријеме, младост, било је много лијепих улога, разноврсних лутака, а људи су били слични: пуни ентузијазма, животног елана, пуни жеља!

Награде и признања тета Нена почиње освајати већ након само 2 године рада.Низале су се представе, фестивали, путовања, сусрети луткара , сусрети позоришта...Добила је и плакету Града Бањалука,плакету за луткарство и много лијепих награда за свој Дјечији студио глуме "Рода" , основан 1990. године.

У "Роди" су Ненине педагошке способности дошле до изражаја! Са дјецом, а нарочито са дјецом-малим глумцима, треба знати! А тета Нена то добро зна! Понекад строго, али племенито и праведно, увијек разиграно, расплесано и ведро, од малишана Нена добије резултате које много воли и цијени.

Написала је двије монографије"Срце дјеци са луткама" и "Лутке дјеци са срцима".

ЗА КРАЈ НАМ ЦИТИРА ВЕЛИКОГ ДУШКА РАДОВИЋА:

"ОД РОЂЕЊА ДО 18.-е БУДИ ДИЈЕТЕ, ЗАВОЛИ ЗВЈЕЗДЕ,

А У ДУШИ БУДИ ДИЈЕТЕ ДОВЈЕК,

ТАКО ЋЕШ БИТИ ВЕЕЕЕЛИКИ ЧОВЈЕК!" :)