latinica  ћирилица

Руси, Швајцарци и Аустралијанци рекордно у Сочију!

Русију ће на Зимским олимпијским играма у Сочију представљати 223 спортиста, Швајцарска 163 спортиста, а Аустралију 59 учесника.

Швајцарска ће на Зимским олимпијским играма у Сочију имати највећи тим у историји својих учешћа на овом такмичењу, са 163 спортиста. Међу њима је петоро освајача златних медаља на прошлим Играма у Ванкуверу 2010. Швајцарски олимпијски комитет је саопштио да ће актуелни четвороструки олимпијски шампион у скијашким скоковима Симон Аман носити заставу на свечаности отаварања Игара 7. фебруара.

Браниоци олимпијских титула су још крос кантри скијаш Дарио Колоња, Дидије Дефаго и Карлос Јанка у алпском скијању, као и Мајк Шмит у ски кросу. Швајцарску је на претходним Играма у Ванкуверу представљало 146 спортиста, који су освојили шест златних и три бронзане медаље.

Аустралијска репрезентација на Зимским олимпијским играма у Сочију имаће 59 учесника, што је рекорд те земље у досадашњим учешћима. Аустралију је на претходним Играма у Ванкуверу представљало 40 спортиста, а освојене су три медаље. Највећа делегација Аустралије у историји Зимских олимпијских игара имаће највише такмичара у слободном скијању –21, од којих је 11 у сноуборду.

Русију ће на Зимским олимпијским играма у Сочију представљати 223 спортиста, што је најбројнији тим у историји учешћа те земље на овом такмичењу. Предсједник РОК-а Александар Жуков рекао је да ни у време Совјетског Савеза репрезентација није била тако бројна.

"У Сочи иде 223 спортиста, што је значајно већи број у односу на претходне Игре", рекао је Жуков.

Он је додао да ће се Русија борити да освоји медаље у 11 од укупно 15 спортова, колико ће бити заступљено на Играма. Успјех у Сочију је од изузетног значаја за руску владу, с обзиром да је на претходним Играма у Ванкуверу 2010. освојено свега три златне медаље. Русија највеће шансе за освајање злата на Играма има у хокеју, иако ће им јаки ривали бити Канађани и Американци, као и актуелни олимпијски шампиони Швеђани.

Међу конкурентима за медаљу су и руске бијатлонке - Олга Виљукина, Олга Зајцева, Ирина Старик, Јана Романова, Јекатерина Глазирина и Јекатерина Шумилова. Велике наде Руси полажу и у натурализованог Руса рођеног Јужнокорејца Виктора Ана, који је троструки олимпијски шампион у брзом клизању.Свакако да је највећа звијезда руског тима актуелни олимпијски вицешампион у умјетничком клизању и шампион из 2006. Јевгениј Пљушченко, коме ће ово бити четврте Игре.

Делегацију Босне и Херцеговине на свечаности отварања игара предводиће скијашица Жана Новаковић, чија искуства из Сочија можете пратити и путем блога Жане Новаковић на линку: 

http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=377