latinica  ћирилица

Рекордан број медаља - 1.254

За Игре у Сочију направљен је рекордан број медаља - 1.254. Од тога ће се подијелити 98 комплета у седам олимпијских видова спорта, као и 72 комплета у пет параолимпијских. Направљене су и резервне медаље ако неколико учесника буде имало исти резултат. Иако су све олипијске медаље направљене у децембру, свака је прошла провјеру и тек 5. фебруара када су довезене у Сочи.

Да су квалитетно направљене доказ је и то да могу да издрже притисак од двије тоне. О томе се водило рачуна, јер су се на неким великим такмичењима спортисти жалили да се медаља послије пада деформисала.

Свака од медаља које ће добијати спортисти у Сочију прављена је чак 20 сати. Златна медаља има шест грама злата и 525 грама сребра. За друго и треће мјесто медаље су направљене са сто одсто сребра и бронзе.

Од чега ће бити медаље саветовао је Међународни олимпијски комитет. Интересантно је да је фирма "Адамас", која је направила медаље, све трошкове, око 20 милиона долара, преузела на себе.

Остатак медаља ће ићи у музеје, међу којима је и онај Олимпијски у Лозани.

Први пут у историји гледаоци олимпијског такмичења морају да се региструју пре него што купе улазницу. У компјутер се уносе подаци сваког гледаоца како би се смањила могућност терористичких акција. Иначе, домаћини тврде да су мјере безбједности максималне и да нема разлога за било какав страх. Потврда овој трврдњи је и необчан случај који се одиграо на руској царини.

Наиме, контролне службе зауставиле су пошиљку јогурта која је стигла из САД, а намењена је била америчким спортистима. У Москви објашњавају да Американци нису послали уз јогурт никакву документацију, па је то био разлог што она не може да прође царину. Амбасадор Русије у Вашингтону добио је писмо сенатора који инсистирају да се пропусти јогурт за спортисте, међутим из Москве су стигла објашњења да се и Американци морају држати правила.