latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 21/06/2014 | 12:43

Европска политика проширења

Европска Унија наставља политику проширења на Западни Балкан. Док сусједне земље попут Србије и Црне Горе преговарају о чланству, Босна и Херцеговина је најспорија у процесу европских интеграција. Још није ступио на снагу Споразум о стабилизацији и придруживању потписан 2008. године са Европском Унијом.

 Савезна Република Њемачка као водећа европска земља планира активнији дипломатски ангажман на рјешавању европског пута БиХ. Канцеларка Англеа Меркел крајем августа организује конференцију о Западном Балкану на којој би требало да учествују и представници власти Босне и Херцеговине.

Професор Иво Висковић, бивши амбасадор Србије у Њемачкој изјавио је за РТРС да ће на овој конференцији вјероватно бити тражен баланс између онога што је оправдана заштита интереса ентитета. С друге стране, не може се све условљавати сматра професор Висковић и истиче да се одлуке које су важне за земљу и живот њених грађана морају доносити без права ветирања.


Да ће Њемачка радити на реформама заједно са БиХ потврдио је и шеф дипломатије ове земље током недавне посјете Сарајеву. Потписана Мапа пута и више састанака Дијалога на високом нивоу са Европском комисијом нису дали конкретне резултате у погледу провођења уставних промјена и успостављања система координације као два основна услова за наставак придружења.

Професор Висковић сматра да не треба диктирати и наметати политичарима у БиХ шта да ураде већ да треба пронаћи заједнички интерес.Нијемци су довољно мудри и имају довољно историјског искуства да знају да било какакво наметање не даје резултат јер може произвести више конфузије него користи, изјавио је професор Висковић.

Из сједишта Европске комисије је јасно истакнуто да политички и економски услови придружења БиХ остају непромијењени. Проширење је кључна политика ЕУ заснована на владавини права и новом приступу економског управљања и јачања административних капацитета. Планирано је до милијарду еура из новог инструмента ИПА за инфраструктурне инвестиције у шест земаља корисница предприступних фондова на Западном Балкану у програмском периоду 2014-2020 година.

Штефан Филе, европски комесар за проширење истиче три приоритета. „Треба наставити процес јачања кредибилитета и политичке стране проширења који смо започели прије четири године те предности проширења приближити грађанима земаља ЕУ. Друго, обезбиједити да политике проширења и продубљивања интеграције које прате ЕУ од самог почетка буду снажије у будућности у корист ЕУ. Треће, путем проширења постајемо већи и јачи и спремнији да се суочимо с посљедицама и да користимо могућности глобализације. ", изјавио је европски комесар за проширење.

Подршка грађана европским интеграцијама је константна, више од 80 одсто становника БиХ жели чланство у ЕУ. Од воље изабраних представника власти зависи ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању потписаног са Европском Унијом прије шест година.

Видео прилог можете погледати овдје.