latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 29/11/2014 | 19:31

Пословна клима доноси инвестиције (ВИДЕО)

Босна и Херцеговина је према индикаторима пословања Свјетске банке на 131. мјесту од укупно 198 држава. Једна од највећих замјерки међународних финансијских институција је недовољан прилив директних страних инвестиција у БиХ и друге земље региона Западног Балкана.

 За разлику од Босне и Херцеговине  у којој власти треба да повећају конкурентност и јачају слободно тржиште Влада Македоније је успјела проведеним реформама привући страни капитал и смањити незапосленост за 10 одсто.

Слободна индустријска зона у околини Скопља простире се на 250 хектара. Једна је од укупно четири у земљи које су изградиле македонске фирме. Владина политика ниских пореза привукла је страна улагања међу којима су америчка компанија Кемет, британски Џонсонс Мети, белгијски Ван Хол и друге које послују у зони без царина и пореза под условом да производе за извоз.

Виктор Мизо , директор Дирекције за технолошке индустријске развојне зоне Македоније изјавио је за РТРС да је у овим зонама запослено три и по хиљаде радника. Прошле године је извоз из зона био 760 милиона евра што је било око 25 одсто укупног извоза из Мкаедоније. Према његовим ријечима, ове године би извоз могао бити већи од 1,2 милијарде евра и то би чинило готово трећину укупног извоза.

Компанија “Кемет” држави не плаћа порез на сировине и репроматеријал за израду кондензатора. Ослобођена је пореза на додатну вриједност и пореза на добит за све што улаже у индустријску зону на 10 година од почетка пословања. Због најнижег пореског оптерећења у бизнису са укупном стопом од 7,4 одсто Македонија је на првом мјесту у свијету према извјештају о пословању Свјетске банке. Инвеститорима су ,осим владиних олакшица, важни и други фактори.

”Главни разлог нашег доласка у Македонију је пријатељска земља, ниски трошкови, млада Влада спремна да ради, простор, индустријске зоне које су веома добро направљене.Такође, треба да будемо присутни у Европи”, изјавио је за РТРС Гвидо Галени, директор у компанији Кемет Балкан. Галени каже да је компанија у Македонији на свега 12о км од Бугарске у којој већ имају фабрику.


Влада је још од 2008 године привлачење страних инвестиција ставила у фокус дјеловања и увела јединствену стопу пораза за домаће и стране фирме. Много новца је уложено у кампању инвестирај у Македонију што је утицало на повољан пословни амбијент.Стране фирме имају позитивна искуства и најављују ширење производних капацитета.

Џатин Такрар, генерални директор Џонсонс Мети изјавио је за РТРС да су главни разлози за инвестирање близина аеродрома јер сирове материјале транспортују авионом.

„Осим тога, важна је инфраструктура, земљиште, близина главног града.Ми смо у Македонији удвостручили капацитете и тренутно запошљавамо 570 радника.”, изјавио је Џатин Такрар ,генерални директор британске компаније у Македонији.

Нове стране инвестиције и модернизација транспортне инфраструктуре коју власти најављују помоћи ће и интеграцију земље у Европску Унију. У поређењу са Македонијом која је направила доста уступака инвеститирима у погледу пореске политике, у Босни и Херцеговини су проблем велики порези и доприноси, регистрација компаније, дуга процедура и много формулара као и недостатак координације између различитих нивоа власти.

Комплетан видео погледајте овдје.