latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 29/09/2016 | 14:54

Кафа и народне замјене за њу

Главна предност замјена је у томе што не садрже кофеин, па не дјелују раздражујуће и не изазивају бесане ноћи, а ипак посједују стимулишуће дјеловање, враћају енергију и виталност...

 

Пријатан мирис, карактеристичан укус, као и разбуђујући ефекат су три особине које се најчешће истичу као предност кафе у односу на друге топле напитке. И поред тога, неки из здравствених разлога морају да ограниче број испијених шољица црног напитка, или да потпуно забораве на кафу. Јер, на њих делује раздражујуће, ремети им сан, или им једноставно кофеин не прија. У овим случајевима предлажемо да се опредјелите за напитке који имају сличан укус и ефекте као и кафа. Реч је о чајевима и напицима који се праве од сушених и мљевених житарица као што је јечам и од њега добијен слад, или сушеног корења разних биљака. Главна предност замјена је у томе што не садрже кофеин, па не дјелују раздражујуће и не изазивају бесане ноћи, а ипак посједују стимулишуће дјеловање, враћају енергију и виталност. Могу да их пију и одрасли и дјеца, чак и више пута на дан са млијеком или заслађене медом.

Цикорија је напитак који се прави од осушеног и самљевеног коријена ове биљке. У последње вријеме га све чешће пију и они који имају проблеме са варењем. Јер, цикорија обилује влакнима и минералима (гвожђе, калцијум, магнезијум, фосфор и калијум) што поспјешује варење, добра је за жуч, а због обиља гвожђа препоручује се и анемичнима. Има, такође, и благе лаксативне особине па се препоручује онима који пате од затвора.

Традиционални чај је најпознатија и најприкладнија замјена за кафу. Садржи кофеин, мада у много мањој мјери, а врсте су различите - од најјачег црног до оних слабијих попут зеленог или бијелог. Сви они поспјешују варење и благи су дијаретици.