latinica  ћирилица
СВИЛЕН КОНАЦ | 20/01/2017 | 14:45

Јовањдан

Данашњи празник посвећен је Светом Јовану, Крститељу, на ријеци Јордан Господа Исуса Христа. Обојици је тада било око тридесет година. Током године овом светитељу посвећено је више празника. Данашњи је најзначајнији...

 

Назива се Сабором Св. Јована Крститеља и нераздвојив је са јучерашњим Богојављењем. Захарије и Јелисавета, „праведни пред Богом”, у старости су добили сина Јована, од анђела најављеног као “великог пред Богом”, који ће многе обратити вјери. Оставши рано без родитеља, цијели живот је провео у пустињи, оскудно се хранећи. Своју проповијед је почео позивом на покајање, крштавао је многе, упозоравајући на погубност гријеха. Није се плашио да то изрекне и владару, због чега је мученички пострадао. Мноштво српских породица слави га као крсну славу. Славили су га и многи занати и еснафи. Свети Јован је широм свијета заштитник кројача, кожара, крзнара, гостионичара, ножара, затвореника, осуђеника на смрт, као и пјевача и музичара. Код нашег народа је и покровитељ кумства и братимства. У сваком храму налази се његов лик. На прастарим византијским иконама осликан је са крилима.

 

Кумство и побратимство наш народ посебно цијени и без њих се не може у потпуности разумјети ни српско национално биће. Ово духовно сродство оличено је у Светом Јовану, јер је он кум Божји. Наш народ сматра да је и духовно (негдје се каже и вјештачко) сродство нешто јаче од сродства по крви или млијеку, па је то исказао и својим бројним умотворинама. Зато је Свети Јован у нарочитом поштовању, па се, осим у обредима који се дотичу кумства и побратимства, често помиње и у заклетвама и клетвама. У православној цркви је Свети Јован уздигнут над осталим свецима, што се најбоље види из чињенице да су од петнаест великих празника два посвећена њему (уз седам Христових, пет Богородичиних и један апостолски). У народу је, међутим, више његових празника, и овај светац је у народној традицији добио својеврсну биографију, па се, у складу са тим и различито назива: Јован Крститељ, Јован Претеча, Јован Главосијек, Јован Свитњак, Јован Наруквичар, Јован Метлар, Јован Биљобер, Јован Пилодјелац, Јован Грмодол...У новој години, према народном вјеровању, крштавања и вјенчања могу да се обављају тек од данашњег дана, јер то је уистину-дан кумства. У цркви се данас празнује Сабор Светог Јована Претече и Крститеља, у спомен тога што се главна улога овога светитеља одиграла на Богојављење. У народу је то било пропраћено низом вјеровања, а међу обредима се издваја ношење икона на извор и ријеку, где су их умивали или прали. Овога дана је био забрањен сваки посао. Вјеровало се да ће се одузети руке и ноге ономе ко то прекрши. У неким крајевима се није радило ни сутрадан, па се ово народно празновање тако и звало: Сутрадан.