latinica  ћирилица
22/11/2016 |  18:44 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Бардош: Импликације продора Блиског истока у централну БиХ

Амерички експерт за Балкан и питања безбједности Гордон Бардош упозорава да продор економског утицаја са Блиског истока у БиХ има социјално-политичке, вјерске и безбједносне посљедице и служи да даље прошири већ постојеће велике етничко-конфесионе подјеле у БиХ.
Гордон Бардош (Фото:politika24.net) -
Гордон Бардош (Фото:politika24.net)

Бардош подсјећа да су још Алија Изетбеговић и СДА покренули различите активности да исламизују институције и територију под својом контролом.

"У току босанског џихада од 1992-1995, Изетбеговић и његова СДА су успоставиле `муслиманске бригаде` и тајне муслиманске обавјештајне организације, негирајући тако њихову наводну оданост мултиетничком друштву. Већину тих активности финансирали су великодушни блискоисточни донатори", наводи Бардош у тексту објављеном на порталу Америчког центра за демократију.

Он је додао да и извјештај ЦИА из деведесетих година 20. вијека наводи да је Изетбеговић "дословно био на иранском платном списку".

Бардош је навео да је тих година економска помоћ Саудијске Арабије БиХ имала и вјерску агенду, јер је њихов новац искључивио био намијењен градњи и обнови џамија и медреса.

"Према њиховим властитим наводима, Саудијска Арабија је потрошила једну милијарду америчких долара на`исламске активности` у Босни између 1992-1998. Саудијски званичници сада тврде да су дали више од шест милијарди долара за Босну у посљедњих двадесет година", каже Бардош.

Он је додао да су у скорије вријеме арапске земље повећале економску помоћ БиХ, нарочито у доминантно муслиманским дијеловима централне БиХ.

Као један од раних знакова таквог појачаног интереса, он наводи отварање "Ал џазире Балканс", мреже у катарском власништву, као почетак похода на балканско медијско тржиште.

Као индикатор повећаног интереса, Бардош наводи и већи број арапских туриста, јер је само у периоду јануар-август ове године било око 29.360 посјетилаца из Саудијске Арабије, а више од 13.000 из Уједињених Арапских Емирата у периоду јануар-јул 2016. године.

"Неки од ових лица стичу имовину и бизнис у Босни", истакао је Бардош, те као примјер великих арапских пројеката навео изградње комплекса на Трескавици, Бјелашници и Игману, као и изван Тарчина, а који су вриједни и неколико милијарди евра.

Он је нагласио да су ефекти арапског продирања у централну БиХ већ видљиви, те да у посљедњих неколико година босанске жене постају друге по реду жене арапским мушкарцима који долазе у БиХ и који заснивају "паралелне породице" поред својих првобитних породица на Блиском истоку.

Бардош напомиње да у БиХ студије арапског језика постају веома популарне, да арапски посјетиоци за возаче, водиче и помоћнике унајмљују људе из локалних вехабијских/селафијских заједница, а да појединци који критикују такве трендове често постају мета босанских милитантних исламиста.

Он наглашава да арапски уплив у централну БиХ утиче на друштвено-политичке и међунационалне односе у земљи, јер ће све већа исламизација централне БиХ истовремено повећати политичке и друштвене подјеле између Муслимана, Хрвата и Срба.

Бардош подсјећа да је лидер СББ-а Фахрудин Радончић изразио забринутост да "довођењем велике групе људи /са Блиског истока/ неко жели да исламизује БиХ", као и да је градоначелник Тузле Јасмин Имамовић недавно упутио веома оштар напад према лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу због његове подршке арапском продору у Босну.

"Чак је и водећи исламски експерт из Сарајева Есад Дураковић изразио сличну забринутост осуђујући `релативно масивну продају земље и других добара богатим Арапима` и питајући колико их је међу тим новим купцима селафија, односно шиита који ће провоцирати нове сукобе у Босни", напомиње Бардош.

Он је додао да је друга посљедица све већег арапског утицаја на централну БиХ вјерска, јер се годинама "умјерени балкански ислам" суптилно, али неумољиво, мијењао како се све већи број домаћих вјерских лидера образовао на Блиском истоку.

Бардош као примјер новог типа босанског исламског клерика, који се образовао на Блиском истоку, наводи Нусрета Имамовића, бившег вођу вехабијског покрета у БиХ кога је Стејт департмент у септембру 2014. означио као једног од десет "глобалних терориста".

"Осим све већег броја исламских вјерских службеника са Балкана који се обучавају у арапском свијету, блискоисточни финансијери, такође, успостављају своју властиту образовну инфраструктуру у оквиру БиХ и другим дијеловима Балкана", истиче Бардош и напомиње да су саудијске донације обезбиједиле средства за стварање исламских факултета у Бихаћу и Зеници који пропагирају најекстремније селафијске/вехабијске интерпретације ислама.

Он упозорава да арапски продор у централну БиХ има озбиљне безбједносне димензије који даје повода за забринутост.

Бардош наводи да је деценијама новац са Блиског истока кориштен да би се субвенционисао и развијао милитантни исламистички покрет у региону, те додаје да се процјењује да је 200.000 долара од катарских новчаних прилога било довољно Билалу Боснићу да купи 20 хектара земље у селу Босанска Бојна, на граници са ЕУ.

"ош један аспект безбједносне пријетње због великог прилива новца са Блиског истока јесте тај да представља прилику за прање новца и финансирање тероризма у земљи познатој и по једном и по другом. У јулу 2016. Босна је постала једина европска земља /заједно са Авганистаном, Ираком, Сиријом, Јеменом и Сјеверном Корејом/ у којима системи за борбу против прања новца и финансирања тероризма по оцјени Европске комисије представљају значајну пријетњу финансијском систему Уније", истиче Бардош.

Он упозорава да, ако се не буде дјеловало, кумулативни ефекти оваквог развоја догађаја могу имати веома штетне посљедице за будућност БиХ као јединствене државе.

"Већ дуго постоји широки консензус да у случају да се Хрвати и Срби отцијепе од Босне и дође до распада земље, неминован резултат би била муслиманска мини-држава у централној Босни на бази радикалног ислама", констатује Бардош.

На крају текста, Бардош подсјећа на ријечи Алије Изетбеговића - "Нема мира ни коегзистенције између исламске вјере и неисламских социјалних и политичких институција...Исламски покрет може и хоће да преузме власт кад је морално и бројчано јак, не само да би уништио постојећу неисламску власт већ да би изградио нову исламску власт".

"Нажалост, многи од Изетбеговићевих помагача су још на власти, а блискоисточни продор у Босну ће само томе помоћи“, закључује амерички експерт за Балкан и питања безбједности Гордон Бардош.

Извор: СРНА