latinica  ћирилица
24/04/2014 |  09:11 | Аутор: Агенције

Град који је био 25 година под водом

У вријеме јаких киша 1985. године, велика количина воде се сливала са околних брда што је утицало на водостај, а бране које су штитиле град нису могле да издрже притисак. Кобног 10. новембра 1985. бране су пукле и преплавиле град Вила Епекуен.
Аргентински град Вила Епекуен основан је 1920. године, а налази се 600 километара северно од Буенос Ајреса и смјештен је уз језеро Лаго Епекуен које је у свијету познато по великом салинитету воде. Сматран је једним од најљепших мјеста за одмор све до 1985. године када је брана која га је штитила пукла и потопила град. Вила Епекуен је настао 1920. године, био је дом за 1.500 становника, а годишње је примао на хиљаде туриста који су долазили како би уживали у сланим купкама и спа центрима. Био је велика свјетска атракција великим дијелом због језера које се по количини салинитета налази одмах иза Мртвог мора. Епекуен су називали "град вјечног прољећа" јер се вјеровало да вода из језера је љековита и да лијечи реуму, дијабетес, депресију и разне кожне болести. У вријеме јаких киша 1985. године, велика количина воде се сливала са околних брда што је утицало на ниво воде, а бране које су штитиле град, нису могле да издрже притисак. Кобног 10.новембра бране су пукле и Вила Епекуен је имала судбину Атлантиде. Мјештани су једрили на крововима кућа у нади да ће се вода повући, али то се није догодило и кроз неколико дана град је био потопљен, 10 метара испод воде. Вода је почела да се повлачи 2009. године, али Епекуен није обновљен. И дан данас представља атракцију и велики број туриста долази како би видјели град који данас називају и модерном Атлантидом. Од 1.500 становника колико је имао Епекуен, само је Пабло Новак (82) остао јер није желио да напусти своје родно мјесто. Данас он живи на ободу града и великодушно дочекује госте из цијелог свијета, којима показује пусте улице свог града и прича приче о његовом "вјечном прољећу".

Епекуен су назвали град "вјечног прољећа"
Фото: Wikipedia

Аргентински град Вила Епекуен основан је 1920. године а налази се 600 километара од Буенос Ајреса.
Фото: Wikipedia

Након потопа
Фото: Wikipedia

Епеукен су назвали "град вјечног прољећа" је се вјеровало да је вода из језера љековита и да лијечи дијабетес, депресију, разне кожне болести..
Фото: Wikipedia