latinica  ћирилица
24/04/2014 |  12:14 | Аутор: Агенције

Ћосић: Косовско питање историја ријешила мимо нас

"За мене је косовско питање ријешено. То значи да оно више не постоји као јужна српска покрајина. Вашој генерацији савјетујем да не трошите снагу на косовско питање, јер је историја то ријешила мимо вас", поручио је бивши предсједник Савезне Републике Југославије, и подсјетио да је први изашао у јавност, још шездесетих, са идејом о подјели Косова, али да она није прошла.

Он се у опширном разговору, објављеном на 14 страна у празничном двоброју Недељника, осврнуо и на Први свјетски рат, описан у његовом роману "Време смрти".

"Ако у једном рату изгубимо 60 одсто мушкараца, као што се нама десило, ако се једна земља тако разори и опљачка као Србија, онда тај рат не може да се слави - како се то данас слави - само као побједа", казао је Ћосић.

"Ми више не смијемо да ратујемо. Немамо биолошки, а више ни патриотски потенцијал. Вјерујем да је мир једини услов нашег постојања. Има много сличности у поступцима, ултиматумима и односу европских сила према Србији 1914. и 1941. године. Много сличности. Наравно, нико нам не поставља ратне ултиматуме, али мислим да су данас ти притисци перфиднији у својој методологији јер се преносе на економску сферу, на цјелокупан живот народа. И да се тај притисак поднесе или умањи, неопходно је свим силама радити на новим савезништвима."

Један од највећих српских интелектуалаца сматра да једини реални савезник Србије данас може да буде само Путин, и то док је "путиновац", док је Ангела Меркел превише агресивна, и према Србима "наступа са реваншистичком страшћу".

Ћосић је поручио да жали за одласком и убиством Зорана Ђинђића.

"Мислим да је то доиста кобан чин за судбину Србије. Ми немамо тако даровитог човјека у политици, човјека те интелигенције, тог образовања, те вредноће."

На питање да ли се надао да ће интелектуалац попут Бориса Тадића добро водити државу, Ћосић је за Недељник одговорио да је жеља за популарношћу била ограничавајућа сила за Тадићев успјешан рад.

"Он није уважио политику свога оца и моју", оцијенио је Ћосић.

Ћосић и данас тврди да није могао да одбије да уђе у политику.

"Просто сам морао да се прихватим те дужности, иако је она била апсолутно против мене као писца, у сукобу с мојим осјећањима и са мојом амбицијом. Знао сам да је цијена изузетно велика и да ћу на неки начин престати да будем писац. И негативна перцепција Добрице Ћосића као писца, посебно код младих генерација, почиње од тренутка када сам постао предсједник, када сам постао човјек власти, мада сам 20 година прије тога био дисидент са највећим полицијским досијеом", рекао је књижевник и академик за Недељник.

Добрица Ћосић је први пут говорио и о новој власти предвођеној Александром Вучићем, указавши да њему мора да се направи јака опозиција.

"Ви сте генерација опортуниста, а једнопартијска власт ће ову земљу тешко да кошта. Поготово што има и вођу који се поистовијетио са државом. То је само Комунистичка партија радила. Млада генерација је хедонистичка и аполитична више него што смије. Ово је вријеме у којем су млади збуњени. Те проклете деведесете су један рез у вашој колективној свијести."