latinica  ћирилица
24/04/2014 |  12:59 | Аутор: РТС

Елизабета Друга - Насмијана краљица

Енглеска краљица Елизабета Друга прославила је 88. рођендан и најстарији је монарх у свијету. Позната је као озбиљна и чврста особа која стоички подноси сваку ситуацију.

Сваке године за свој рођендан енглеска краљица Елизабета Друга добија портрет. За 88. рођендан који је управо прославила, фотограф Дејвид Бејли објавио је њену црно-бијелу фотографију, направљену у марту у резиденцији у Лондону, која приказује насмијану краљицу, у креацији Анђеле Кели.

Многе је то изненадило, јер на досадашњим портретима краљица је имала озбиљан израз лица, што је често критиковано. Ове године краљица показује ведрију страну своје личности.

Краљица Елизабета Друга рођена је 21. априла 1926. године. На тај дан оглашава се топовска паљба у лондонском Грин парку и са Лондон тауера. Ипак, званична прослава краљичиног рођендана одржаће се се 14. јуна. Јер, од 1805. године важи правило да се рођендан краља или краљице прославља друге суботе у јуну, пошто су тада пријатније временске прилике.

На британски престо Елизабета Друга ступила је 1952. Има четворо дјеце, најстарији принц Чарлс је претендент на престо, мада се све више говори да би умјесто њега то могао да буде његов син, краљичин унук, принц Вилијам.

Међутим, краљица није слиједила примјер белгијске или холандске краљице које су абдицирале у корист насљедника сматрајући да млађи треба да преузму руковођење монархијом. Њен став је јасан - ни због старости неће абдицирати.

Британска краљица је формално једна од најмоћнијих особа на свијету, али у пракси она готово увијек дјелује у складу са савјетом владе. Врховни је гувернер Цркве Енглеске.

Са принцом Филипом у браку је од 1947. године.

Сваки Ускрс и викенде краљица проводи у дворцу Виндзор, остале празнике у службеним резиденцијама широм земље.

Нови портрет краљице Елизабете Друге биће коришћен у оквиру промотивне кампање Греат.

Показало се да је краљевска породица један од најјачих британских брендова. Туристи, који долазе првенствено да би обишли знаменитости у вези са краљевском породицом, годишње оставе у Великој Британији око 500 милиона фунти.