latinica  ћирилица
24/04/2014 |  13:36 | Аутор: СРНА

Путин: Употреба војске против цивила је тежак злочин

Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас да су власти у Кијеву починиле тежак злочин ако су почеле да користе војску против цивилне популације.
Владимир Путин - Фото: Beta/AP
Владимир ПутинФото: Beta/AP

"Ако је режим у Кијеву покренуо војне акције против становништва, то је, без сумње, веома тежак злочин", рекао је Путин.

Он је додао да је ситуација на истоку Украјине још један доказ да је Русија била у праву када је подржала Кримљане, након што су они одлучили да одрже референдум, пренијела је станица "Русија данас".

"У противном бисмо тамо видјели исте ствари које се сада дешавају на истоку Украјине или, чак, горе. То је још један доказ чињенице да смо тада поступили како треба и на вријеме", рекао је руски предсједник.

Путин је додао да употреба силе од стране власти у Кијеву, које су постављене послије државног удара, значи је ријеч о хунти.

"Ако су актуелне власти у Кијеву то учиниле, онда је то хунта. Као прво, они немају мандат над читавом земљом. Они могу да имају неке елементе легитимности, али само у оквиру парламента. Остатак државних тијела је илегалан из различитих разлога", рекао је руски предсједник.

Путин је рекао да безбједносна акција коју су власти у Кијеву покренуле не истоку Украјине представља "казнену операцију" која ће "имати посљедице" по људе који доносе такве одлуке, укључујући међудржавне односе.

Путин је додао да су санкције штетне за све, пошто уништавају глобалну економију и неповољно се одражавају на оне који их користе.