latinica  ћирилица
24/04/2014 |  14:20 | Аутор: РТРС

Савић: СДС спао на то да за њих лобира контроверзни Реуф Бајровић

Портпарол СНСД-а Душица Савић сматра скандалозном чињеницу да за СДС у Америци лобира контровезни бошњачки лобиста Реуф Бајровић, који је у Америчком институту за мир предложио и да администрација САД оствари потпуну сарадњу са СДС-ом иако је, како је навео Бајровић, та странка "била организатор и извршилац геноцида".

"Ако је СДС спао на то да за њега у Америци лобира Реуф Бајровић, онда је та странка гора него што смо мислили. То је онај млађани бошњачки лобиста из Вашингтона чији је Институт за нове демократије својевремено сугерисао да је ЕУ неспособна и да се за то ОХР треба вратити на сцену у БиХ", рекла је Срни Савићева.

Према њеним ријечима, управо је Бајровић, уз помоћ Бошњачког конгреса из Америке, говорио да међународна заједница треба забранити одржавање заједничких сједница влада Републике Српске и Србије, као и сарадњу њихових законодавниох тијела.

"Ако је то међународна позиција СДС-а, којом се хвали Огњен Тадић и ако је промоција те политике у иностранству спала на овог контроверзног бошњачког лобисту, онда СДС није дорастао да води политичке процесе ни у мјесној заједници", поручила је Савићева.

Лобирајући за СДС по Вашингтону, Бајровић је, твдри Савићева, нудио за америчке уши прилично "питку тезу", према којој ће БиХ опстати ако на власт дође СДС, а ако на власти остане СНСД, опстаће само Република Српска.

"Бајровић је, додуше, прво повезао СДС са прогонима и геноцидом током рата, а онда је понудио контратезу да је СДС сада, ипак, значајан елемент западног пројекта за очување БиХ", навела је портпарол СНСД-а.

Она је додала да је Бајровић отишао и корак даље, тврдећи да је БиХ у великој мјери препуштена Русији и да су "Милорад Додик и Република Српска продужена рука Москве".

Није дуго потрајало, тврди Савићева, да се нађу "подупирачи" ове Бајровићеве мисли у "том излизаном лобистичком миљеу далеке сјеверноамеричке дијаспоре".

"Тако је један од њих на истом састанку рекао да руски кредит и привредне активности у Републици Српској показују колико је Српска поуздан партнер Русије, а да Русија искориштава своје партнере да дестабилизује БиХ и цијели Балкан", рекла је Савићева.

Савићева истиче да су остали "подупирачи" као "добре" примјере наводили гостовање предсједника СДС-а Младена Босића на сарајевском Факултету политичких наука, његов "умјерени став" о Криму, његову тезу да Република Српска не може бити самостална, његово настојање да уклони референдум из сета политичких алата Српске, његов отклон према руском кредиту и слично.

"Не можемо да се не запитамо да ли СДС зна којим путем је пошао и да ли је ово политика коју СДС нуди грађанима Српске", напоменула је Савићева.