latinica  ћирилица
24/04/2014 |  15:29 | Аутор: Агенције

Хрватска опорезује камате на штедњу

У Националном програму реформи Хрватске, данас усвојеном на сједници Влади, наводи се да је кроз измјене Закона о порезу на доходак од 1. јануара 2015. године планирано увођење опорезивања камата на штедњу. Према процјени, очекује се приход од 300 милиона куна.

У Влади кажу да је та мјера била најављена у склопу мјера крпљења дефицита, али је 30. јануара 2014. године, када је министар финансија Славко Линић одржао презентацију, рекао је да се овај порез као и порез на некретнине и капиталну добит не планира прије 2016. године.Тада је најавио како ће се камате опорезивати с 20 посто.

"Кроз измјене Закона о порезу на доходак планира се увођење опорезивања камата на штедњу од 1. јануара 2015. Према процјени на основу расположивих података очекује се приход од око 300 милиона куна. У анализи увођења опорезивања посебна пажња биће посвећена праћењу нефинансијских утицаја увођења пореза на камате на штедњу у погледу понашања штедиша према финансијским институцијама.", стоји у Владином програму реформи. "Увођењем опорезивања камата на штедњу, опорезивањем се обухваћа и финансијска имовина појединца.", појашњава се у програму.