latinica  ћирилица
24/04/2014 |  16:17 | Аутор: РТРС

Како је Шекспир изазвао еколошку катастрофу и пад авиона

Данас је 450-годишњица од рођења енглеског драмског писца Вилијама Шекспира чија се заоставштина слави широм свијета, али у САД не гледају благонаклоно на један њен аспект.
Шекспирови чворци узрок  еколошке катастрофе у САД - Фото: РТРС
Шекспирови чворци узрок еколошке катастрофе у САДФото: РТРС

У Шекспировим комадима и поезији птице имају посебно мјесто а то је разлог што је један од његових поклоника и љубитеља дошао на идеју да у Сјеверну Америку донесе - чворке. Чавке, палчићи, корморани, сове, славуји, шеве и још 60 других врста спомињу се у дјелима великог барда на велику радост љубитеља птица.

Један од њих, Американац Јуџин Шифлин, је 1890. дошао на идеју да уведе што је више Шекспирових птица у Сјеверну Америку. Једног прохладног зимског дана пустио је 60 чворака у Централ парк у Њујорку у нади да ће се одомаћити. На велику жалост многих данашњих еколога, они су то и учинили.

Како преноси Би-Би-Си, у САД-у данас има око 200 милиона европских чвораа. Мали и ратоборни, они важе за "насилнике" међу птицама. Ова птица је постала таква пошаст да је једна од ријетких врста које нису заштићене законом.

Чворци су праве штеточине. Често их називају пернатим мецима - рекао је Мајкл Бегиер, представник америчког министарства пољопривреде (УСДА) задужен за заштиту аеродрома од дивљих животиња.

- Они су посебан проблем на аеродромима, јер лете у великим јатима - објаснио је он.

Године 1960, једно такво јато изазвало је најсмртоноснију авионску несрећу проузроковану птицама у историји америчке авијације. Птице су упале у моторе авиона приликом полијетања са аеродрома у Бостону. Летјелица се срушила у бостонску луку, усмртивши 62 особе.

Чворци, такође, праве огромну штету америчкој пољопривреди, посебно воћарству. Процјењује се да због ове мале птице, која се у Шекспировом дјелу спомиње само једном, и то у првом дијелу историјске драме "Хенри VI", амерички фармери изгубе милијарду долара годишње.

Кевин Мекгован из Лабораторије за орнитологију на Универзитету Корнел каже да је чворак, који није аутохтона врста у Америци, узрок праве еколошке катастрофе.

- Гнијезди се у рупама, али њих нема превише у природи, па је конкуренција велика. А европски чворак је заиста добар борац. Иако мали, величине око половине песнице, упола је тежи од већине других птица. Као да је сав у мишићима - рекао је Мекгован.

- И то је главни проблем, јер чворци полако истискују све аутохтоне прице које се гнијезде у рупама - додао је он.