latinica  ћирилица
24/04/2014 |  17:59 | Аутор: РТРС

Влада утврдила цијену рада од 100 КМ

Влада Републике Српске донијела је данас Одлуку о утврђивању цијене рада, којом се утврђује цијена рада у износу од 100 КМ, а примјењиваће се за обрачун плата од 1. априла и не односи се на доспјела и неисплаћена примања.
Сједница Владе РС - Фото: СРНА
Сједница Владе РСФото: СРНА

Цијена рада, утврђена овом одлуком, односи се на све запослене у области просвјете и културе, унутрашњих послова, републичке управе, правосуђа и јавним службама које врше јавна овлашћења из области рада, запошљавања, здравственог осигурања, дјечије и социјалне заштите.

Цијена рада за запослене у јединицама локалне самоуправе утврђује се у износу од 100 КМ, а примјењиваће се за обрачун плата од 1. априла и не односи се на доспјела и неисплаћена примања, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Овлашћени су ресорни министри да са Синдикатом радника унутрашњих послова Републике Српске, Синдикатом образовања, науке и културе Републике Српске, Синдикатом управе Републике Српске и Синдикатом правосуђа Републике Српске потпишу споразум о утврђивању цијене рада у складу са овом одлуком.

Донесена је и Одлука о утврђивању плате премијера и министара у Влади Српске, тако да ће мјесечна плата предсједника Владе Српске износити 4.000 КМ, потпредсједника Владе 3.500 КМ, а министара у Влади 3.000 КМ.

Влада Републике Српске усвојила је и Програм педолошких анализа земљишта за потребе породичних комерцијалних газдинстава у Српској.

Овлашћено је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да са Јавном установом Пољопривредни институт Републике Српске закључи уговор о вршењу педолошких анализа земљишта за потребе породичних комерцијалних газдинстава у Српској у 2014. години, којим ће се ближе уредити права и обавезе уговорних страна.

Влада је задужила Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде да континуирано извјештава Владу Српске о процесу реализације овог програма.

Влада је задужила данас Министарство рада и борачко - инвалидске заштите да формира радну групу од представника овог министарства, Министарства здравља и социјалне заштите, Центра за социјални рад Бањалука и Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Бањалука, да у року од 10 дана предложи Влади поступак и начин збрињавања корисника Центра, укључујући и стамбено збрињавање, њихово радно ангажовање и боравак у Центру.

Влада Српске ће у оквиру својих могућности и у складу са чланом 51. Закона о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању инвалида, радити на развијању пословних активности Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида Бањалука с циљем његове самоодрживости, наводи се у саопштењу.