latinica  ћирилица
24/04/2014 |  21:15 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ потписује споразум са Грузијом у јуну

У тренутку када расте напетост између Русије и Запада због Украјине, Француска и Њемачка дале су данас увјеравања Грузији да ће Европска унија у року од неколико седмица, можда и крајем јуна, потписати споразум о придруживању са том земљом и тако унаприједити односе са бившом совјетском републиком.

Њемачке и француске дипломате су данас у Тбилисију, јавља Ројтерс, потврдили планове да се што прије потпише споразум, који је исти као онај због чијег је одбијања у Украјини у новембру дошло до највеће кризе између истока и запада још од периода хладног рата.

"Убијеђен сам да ће до краја јуна бити потписан споразум што ће бити значајан корак у историји односа Грузије и ЕУ", рекао је министар спољних послова Њемачке Франк-Валтер Штајнмајер у Тбилисију.

"Тај споразум није усмјерен ни против кога...Економски односи ЕУ са Грузијом неће довести у питање економске односе између Грузије и Русије", рекао је он на заједничкој конференцији за новинаре са својим француским колегом Лореном Фабијусом.

Грузија, како наводи Ројтерс, има стратешки значај јер се налази на траси цјевовода за пренос нафте и гаса од Каспијског мора (алтернатива за руску енергију) до свјетског тржишта.

Односи између Грузије и Русије су јако заоштрени, подсјећа Ројтерс, петодневним ратом 2008. године, када су руске снаге ушле у Грузију. Тај рат је дјелимично резултат примицања Тбилисија НАТО и његове жеље за тјешњим односима са ЕУ, напомиње британска агенција.

Упркос напорима Москве и Тбилисија да унаприједе односе након смене владе у Грузији 2012. године, те двије земље још нису поново успоставиле дипломатске односе.

САД и ЕУ су појачале подршку другим бившим совјетским републикама, па тако Грузија и Молдавија треба да потпишу споразум о придруживању са ЕУ до краја године, наводи Ројтерс.

У свјетлу догађаја у Украјини, међутим, лидери ЕУ су се сагласили да те споразуме раније потпишу због бојазни да би Грузија и Молдавија могле да потпадну под притисак Русије, наводи британска агенција.

У сриједу су Штајнмајер и Фабијус посјетили Молдавију, која попут Грузије има затегнуте односе са Москвом и руске сепаратисте на својој територији.

На дијелу молдавске источне границе према Украјини се налази отцијепљени регион Придњестровља, у којем већина становништва говори руским језиком.