latinica  ћирилица
25/04/2014 |  15:09 | Аутор: Агенције

Божански моћан лијек за све болести

Грмолики босиљак карактеристичног мириса, представља зачинску, љековиту и „свијету“ биљку, која у многим религијама има посебну важност. У народној медицини користи се против кашља, бубрежних болести, главобоље и депресивних расположења, а чај од ове биљке ублажава менструалне тегобе.

Грмолики босиљак (Ocimum basilicum) карактеристичног мириса, представља зачинску, љековиту и „свету“ биљку, која у многим религијама има посебну важност.

Поријеклом је из Индије, а у Европу су је у 12. веку донијели монаси. Православна црква, хиндуисти и многи други народи, босиљку приписују божанску моћ.

Босиљак има снажна антиоксидансна својства, која штите организам од оштећења насталих дјеловањем слободних радикала. Истовремено, спречавају старење ћелија и настанак појединих врста карцинома. Бета-каротен који се у организму претвара у витамин А представља један од кључних антиоксиданаса, јер спречава оксидацију холестерола у крвотоку, штитећи на тај начин срце и крвне судове. Босиљак јача и срчани мишић, дјелујући превентивно против настанка инфаркта.

Постоји вјеровање да се на крштењу никад нико не прехлади, без обзира на доба године, јер ова биљка посједује снажно антизапаљенско дејство.

Записи показују да су за њу знали још у древном Египту.

Римљани су га поистовећивали са љубављу и оданошћу, и вјеровали су да ће мушкарац заувијек вољети жену од које добије гранчицу босиљка, док су га у Индији његовали као симбол добродошлице.

Као зачин босиљак даје укус јелима, побољшава варење тешке хране и чува је од кварења.

Кулинари га препоручују као додатак јелима од кромпира, кукуруза, карфиола и плавог патлиџана.

У медитеранској кухињи представља саставни део сосова и прелива за јела са тестенином.

Сушени босиљак има јачи укус од свјежег, па га треба додавати у варива и разна друга јела од поврћа, као што је грашак и пасуљ, али и у салате и намазе Традиционална медицина такође цени љековита својства босиљка.

Користи се против кашља, бубрежних болести, главобоље и депресије, а у виду чаја за ублажавање менструалних тегоба.

Сок од лишћа користи се против прехлада, упале ушију и бубне опне, али и као окрепљујуће средство.

Дјелотворан је и код упала мокраћних путева, за уклањање несанице и ублажавање нервозе, подстицање апетита.

Чај од босиљка свакако би требало да пију дојиље, јер поспјешује стварање млијека. Спрема се тако што се листови осушене биљке прелију кључалом водом и оставе да одстоје десет минута.

Овај напитак може да се пије сваки дан, али послије осам дана требало би направити двонедјељну паузу.

Истраживања званичне медицине показала су да се свјежим босиљком успјешно лијече болни отечени зглобови, а прије свега они захваћени артритисом.

Стручњаци тврде да листови ове биљке слично дјелују као диклофенак таблете. Еугенол који босиљку даје препознатљиву арому, а има га највише у азијској врсти, кључни је састојак који дјелује противупално.

Због седативног дејства, једино се не препоручује трудницама у почетку трудноће, као ни бебама млађим од шест мјесеци.