latinica  ћирилица
27/04/2014 |  13:51 | Аутор: Агенције

Популарне дијете које вам више штете

Неке дијете којих се придржавамо трају по неколико дана, док друге умеју да трају месецима, па и годинама. Али ако ваша исхрана у дужем временском периоду не садржи довољно хранљивих материја свих врста, то може нанети веома озбиљну штету вашем организму. Ових осам дијета више вам штете него што користе.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

1) ВЕГЕТАРИЈАНИЗАМ

Ако потпуно избаците месо из исхране, можете похрлити за не теко хранљивим изворима протеина, као што је тофу. Прерађена храна не само да не садржи много хранљивих материја, него је и пуна шећера, који могу допринети гојењу. Уместо тога, направите своје поврћне сендвиче у који ћете додати моцерела сир.

2) ПАЛЕО ДИЈЕТА

Иако је дијета која обилује месом пуна хранљивих материја, пуна је и калорија и није добра ако желите да смршате. Ипак, ову дијету је тешко држати, јер подразумијева смањени унос угљених хидрата, па чак и оних здравих који се налазе у воћу. Иако многе атлете живе на овој високопрортеинској дијети, ако избаците угљене хидрате можете постати троми. Морате уносити угљене хидрате како бисте имали више енергије.

3) АТКИНСОВА ДИЈЕТА

Код ове дијете су дозвољени сланина, путер и сир у великим количинама, али прописује се избјегавање угљених хидрата. Без здравих угљених хидрата из житарица и воћа, тијело сагоријева маст да би имало енергију, због чега имате главобоље, пошто вам се оштећује мождана хемија, а уз то и срце и артерије. Временом се јављају мучнине, имате непријатан дах и оштећују се поједини органи. Поред тога, тешко је држати се дијете сиромашне угљеним хидратима. Умјесто тога, пређите на Еко-Атконсову дијету, која забрањује нездраве масти и дозвољава протеине из меса и рибе и природне угљене хидрате из воћа и поврћа.

4) ДУКАНОВА ДИЈЕТА

Дуканова дијета дозвољава једење меса, али не и уношење угљених хидрата, коштуњавог воћа и сочива. Због малог уноса влакана, тешко вам је да се заситите, па једете огромне порције, што може резултирати гојењем. Умјесто тога, држите се дијете са мало угљених хидрата (умјесто без њих) која дозвољава здраве легуме.

5) ДИЈЕТА БЕЗ ГЛУТЕНА

Све је више и више присталица ове дијете. Иако већина људи није осјетљива на глутен, ово може бити добра дијета. Избјегава се прерађено брашно, које организам и иначе не обрађује добро. Проблем је што ће за вашу јетру све бити тешко када једном избаците угљене хидрате из брашна пуне шећера. Већина наминица у продавницама које не садрже глутен веома су прерађене, а то је  лоше за ваш струк. Боље једите природну храну која сама по себи не садржи глутен.

6) ДИЈЕТА ФРАНЦУСКИЊА

"Једите сир, пијте вино и уживајте у чоколади!“ Французи, за разлику од Американаца једу углавном мање порције и једу их полако, док Американци једу велике порције и једу их брзо. Обједујте 20 до 30 минута и видјећете да ћете бити сити од мање количине. Мозгу је потребно времена да прими сигнал из вашег стомака који поручује да сте сити. Препоручује се да ујутру једете највећу порцију, за ручак мању, а за вечеру најмању.

7) СОК-ДИЈЕТА

У соковима нема влакана, а ти здрави сокови садрже 50 до 70 одсто воћа – и 50 грама шећера по једној малој флаши. Овој дијети недостају двије веома важне ствари: влакна и протеини, који утишавају глад. Недавна студија са Харварда закључила је да они који су на овој дијети имају већу шансу да развију дијабетес типа 2.


8) АЛКАЛНА ДИЈЕТА

Без млијечних производа, меса и алкохола. Већина свијежег поврћа је дозвољена и понека воћка. Превише правила збуњује оне који држе ову дијету. Циљ ове дијете је да избалансира Ph вриједност како би спријечила проблеме као што су камен у бубрегу и остеопороза. Али наша крв има релативно неутралну Ph врijедност и добру способност да је сама избалансира. Ипак, избацивање високомасних животињских протеина, шећера и прерађених житарица у корист поврћа свакако је здраво.