latinica  ћирилица
28/04/2014 |  13:52 | Аутор: РТРС

Научници изумили кућни тест за плодност мушкараца

Припадници јачег пола ускоро ће моћи тестирати квалитет сперме у приватности свога дома захваљујући новом тесту за плодност који су изумили амерички научници. Тест би требало да буде доступан сљедеће године.

Тест плодности више неће представљати компликован и неугодан третман те посјете љекарима. Мушкарци ће моћи сами тестирати своју сперму.

Грег Сомер и Урлих Шаф, који су покренули стартап компанију како би направили уређај, казали су да тест даје резултате за неколико минута. Тренутно раде на мобилној апликацији коју ће мушкарци користити за анализу резултата теста, те да науче како да разговарају с љекаром.

Научници су дошли на ову идеју када су радили у Сандика државној лабораторији у Калифорнији гдје су направили уређај који брзо открива токсине и друге биолошке пријетње брзим тестом.

"Желимо помоћи људима. Данашње тржиште је у потпуности фокусирано на жене и праћење нивоа хормона, температуре и сличних ствари за утврђивање плодности. Али, сваки пети мушкарац има мању количину сперме што може нарушити концепцију и пореметити планове о родитељству", рекао је Сомер.

Тест су назвали TrakFertility.