latinica  ћирилица
28/04/2014 |  18:27 | Аутор: Агенције

Да ли знате колико је кикирики здрав?

Шест добрих разлога да чешће уживате у укусном кикирикију. Одлично се уклапа у посластице, савршен је уз омиљени филм и незаобилазан је уз спортска дешавања, али кикирики је и више од тога. Погледајте која су и љековита својства ове укусне намирнице.

Снижава холестерол. Иако спада у намирнице са вискоим садржајем масти и калорија, бројне студије су показале да кикирики заправо може дјеловати превентивно на срчана обољења и снизити холестерол и триглицериде, и то без повећања телесне тежине.

Регулише ниво шећера у крви. Истраживање објављено у стручном часопису British Journal of Nutrition, показало је да путер од кикирикија или кикирики може одржати стабилан ниво шећера у крви током дана, ако сте ове намирнице узели за доручак. Овај позитиван ефекат неће изостати ни ако касније у току дана поједете ручак богат угљеним хидратима.

Смањује апетит. Споменуто истраживање је показало да кикирики такође и смањује апетит, али и утиче на повећано лучење хормона ПYY који изазива осјећај ситости.

Садржи "добре" масти. Поред тога што позитивно утиче на губитак сувишних килограма, кикирики је намирница богата такозваним "добрим" мастима, које позитивно утичу на здравље срца, али и цјелокупно здравље.

Повећава концентрацију и способност памћења. Кикирики садржи доста витамина Б3, ниацина, који је, поред бројних љековитих својстава, познат и по томе што помаже нормално функционисање мозга и повећава способност памћења, односно меморије.

Садрже лековите нутритијенте. У сваком зрну кикирикија се налази много хранљивих састојака, који дјелују позитивно на ваш имунитет и опште здравље. Кикирики садржи јединствене биоактивне састојке који дјелују као антиоксиданти и дјелују превентивно на многе болести. Богат је витаминима Б1 и Б3, Е, магнезијумом, цинком, гвожђем, калцијумом, манганом...