latinica  ћирилица
29/04/2014 |  20:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Хирушко нано-љепило за ефикасно затварање рана

Француски истраживачи развили су специјално љепило на бази нано-честица који омогућава да се за само неколико секунди затвори дубоки рез на ткиву или неком органу и да се заустави крварење.
Хиругија - Фото: илустрација
ХиругијаФото: илустрација

Досад није постојала ниједна метода која би била у потпуности ефикасна и нешкодљива за организам, а нано-лепак би омогућио хирурзима да брзо затворе биолошка ткива попут коже, мишића и органа.

Овај потпуно нови концепт истраживача Национаног центра за научно истраживање (CNRS) могао би да изврши револуцију у хирургији, укључујући и регенеративну медицину. Нанет на кожу, љепак је у стању да затвори дубоку рану за само неколико секунди и омогући њено брзо и квалитетно зацјељивање без нарушавања естетског изгледа.


Нано-љепак се одлично показао и при "поправци" органа који се тешко зарастају.
Да би се направио шав помоћу ове методе, довољно је да се гел стави директно у рану и кожа залијепи под притиском, наводе истраживачи чија је студија објављена на сајту часописа Angewandte Chemie.

Принцип је једноставан: нано-честице садржане у гелу везују се за ткиво за трен ока, феномен познат под називом адсорпција. Истовремено, ткиво међусобно везује нано-ћелије и долази до повезивања двије површине.

"Процес спајања, који се одвија без икакве хемијске реакције, траје свега неколико секунди", истичу стручњаци CNRS-а.
 
Тестови на кожи мишева показали су да, за разлику од традиционелне методе сутуре, нано-љепак омогућава затварање коже до потпуне цикатризације са готово невидљивим ожиљком.

У дугој фази тестирања, истраживачи су користили раствор на органима који тешко зацјељују (јетра, плућа, слезина). Дубоки рез на јетри су успјели брзо да затворе и да одмах зауставе крварење.

Љепак се, такође, може користити и у сасвим другим пољима, попут агроиндустрије, производњи козметичких препарата и медицинске опреме (завоја, фластера, хидрогелова).