latinica  ћирилица
12/05/2014 |  11:38 | Аутор: РТРС

Обиљежавање Дана Војске РС

Данас је настављено обиљежавање Дана Војске РС, Трећег пјешадијског Република Српска Пука и Дана бораца.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик приредио је данас пријем у Палати Републике. Ове године први пут се обиљежава истовремено Дан ВРС, Трећег пјешадијског Република Српска Пука и Дан бораца. На обиљежавању Дана војске и Дана бораца Републике Српске у бањалучкој Касарни "Козара" данас је први пут интонирана химна "Моја Република".
Химну је извео Хор "Бањалучанке".

Свечаности у Касарни "Козара", између осталих, присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић и остали министри у Влади Српске, те представници Републике Српске у институцијама БиХ

.На свечаности су присутни и министар одбране БиХ Зекеријах Осмић, замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац, представници дипломатског кора, Српске православне цркве, међународних снага у БиХ, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.У Бањалуци је јуче парастосом и полагањем вијенаца почело дводневно обиљежавање Дана војске и Дана бораца Републике Српске.

Два датума се ове године први пут заједно обиљежавају.Војска Републике Српске формирана је у околностима рушења СФРЈ, као израз потребе да се српски народ заштити од уништења и одбране простори у БиХ гдје живи српски народ.Трећи пјешадијски /Република Српска/ Пук Оружаних снага БиХ чува традицију Војске Републике Српске.

ДОДИК: ВОЈСКА САЧУВАЛА РС
 
ПредсЈедник Републике Српске Милорад Додик каже да је њена Војска сачувала РС, чинећи је стабилном и јаком.
 Поводом дана ВРС, 12. маја, он је додао да је Војска Републике Српске "формирана на позив народа 1992. године, а циљ је био да одбрани народ који је у историји дао најбоље синове за слободу".

 У касарни "Козара" у Бањалуци, на обиљежавању Дана Војске и Дана бораца РС, он је казао да се мора бранити слобода као и тежити миру, јер се само тако може сачувати РС.

 Како је истакао, РС је усмјерена на очување Дејтонског мировног споразума, а не на омаловажавање било кога.
 

"РС жели да буде поштована у сваком смислу, изазови са којима се суочавамо нису мали и због тога нам је потребно да чувамо Српску, мир, слободу, стабилност", казао је њен предсједник, честитајући празник свим припадницима и борцима ВРС уз поруку да његују тековине одбрамбено-отаджбинског рата.

РАДМАНОВИЋ: ВОЈСКА СРПСКЕ ИЗРАЗ НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић оцијенио је да је Војска Републике Српске била политички и војни израз народног јединства, колективног самоодржања, заједничке одбране, борбе за опстанак и очување Републике Српске као највећег историјског и политичког достигнучћа српског народа у БиХ.


"Војска Српске је основана да народ не би поново доживио трагичну судбину масовног колективног страдања као што је то било у прошлости и да би заштитио своја национална политичка права и сачувао тековине вишевјековне политичке борбе за националну слободу и државност", рекао је Радмановић током обраћања у касарни "Козара" на обиљежавању Дана Војске и Дана бораца Републике Српске.

Он је додао да је посљедњих година много неистина исписано и речено о посљедњем рату у БиХ, истичући да су неке од њих смишљено планиране са циљем да окриве једне и оправдају поступке других учесника у трагичном сукобу у БиХ.