latinica  ћирилица
15/05/2014 |  12:22 | Аутор: Агенције

Опрезно при коришћењу мобилног телефона!

Шокантни резултати најновијег француског истраживања показују да само 15 сати коришћења мобилног или смартфона мјесечно троструко повећава шансе да се у вашој глави развије тумор.

Статистике показују да просечан човек данашњице месечно проведе око два и по сата разговарајући мобилним телефоном. Међутим, постоје људи који проведу знатно више свог времена &лдqуо;на телефону&рдqуо;, не знајући да на тај начин могу озбиљно да угрозе своје здравље, па чак и живот.

Како показује најновија студија Универзитета у Бордоу, само 15 сати телефонирања мјесечно трипут повећава шансе за развој тумора на мозгу. Посебно су угрожени пословни људи (бизнисмени, маркетинг стручњаци и други) који током своје каријере проведу преко 900 сати у оваквом виду комуникације са својим клијентима, шефовима или радницима.

Научници су до ових алармантних закључака дошли на основу 253 пацијента обољела од глиома и 194 случаја менингиома који су се на лијечење јавили у четири француске болнице у периоду између 2004. и 2006.године. Стил живота и навике ових људи љекари су упоредили са 892 насумично одабране здраве особе, како би уочили постоје ли разлике у понашању међу њима.

Испоставило се да су људи с канцером мозга далеко више телефонирали од осталих. Штавише, ризик за овакве врсте рака трипут је већи код особа које су током пет година натпросјечно често користиле мобилни телефон. Студија, која је објављена у часопису “British Occupational and Environmental Medicine journal”, представља најновији доказ да електромагнетно зрачење савремених уређаја може да штети људском здрављу.

Колико је још доказа неопходно да би се најзад донијеле адекватне регулативне мјере и правилник за употребу мобилних уређаја којим би се заштитило становништво? Посебно када знамо да данас већ и сасвим мала дјеца користе мобилне телефоне, рекла је за лист “Le Parisien”, предсједница удружења “Priartem”, које се залаже за већу контролу зрачења репетитора мобилних мрежа.

Иначе, Међународна агенција за истраживање рака, која дјелује под окриљем Свјетске здравствене организације, је електромагнетне таласе (укључујући и зрачење мобилних телефона) класификовала као "потенцијалног карциногена".

Нема разлога за панику. Резултати овог истраживања не подразумијевају да ће свако ко користи телефон одмах да добије рак мозга. Тешко је процијенити факторе ризика, посебно што се технологија свакодневно мијења и унапређује. Јесте да је у односу на период када ова студија спроведена порастао број корисника мобилних уређаја, паралелно је смањен интензитет радиоталаса који емитују телефони. Ипак, истина је да су неопходна додатна истраживања на тему дугорочних ефеката геџета који користимо данас, прокоментарисао је Роџер Саламон са "ISPED" института.