latinica  ћирилица
19/05/2014 |  11:13 | Аутор: Агенције

Колико пута сте чули да ове намирнице нису добре?

Јапанци су међу најздравијим нацијама, а у већини оброка једу бијелу рижу
Рижа - Фото: илустрација
РижаФото: илустрација

Бијела рижа

Јапанци су међу најздравијим нацијама, а у већини оброка једу бијелу рижу. Осим тога, студије су показале да они који једу рижу имају мању вјероватноћу бити претили. Бијела рижа има више храњивих твари од смеђе. Можда ће вас изненадити, али овојница смеђе риже садржи фитинску киселину, антинутријент који отежава апсорпцију минерала попут цинка и жељеза. Смеђа рижа садржи и више арсена од бијеле.

Кафа

Осим што ће вам кофеин помоћи да останете будни, кафа је један од главних извора флавонида, који штите ћелије од природних негативних ефеката повезаних са старењем те побошљавају здравље срца. Стручњаци се слажу да умјерено испијање кафе, око три шољице дневно, може имати здравствене бенефиције, без ризика. Само је немојте пити послијеподне или навечер.

Тјестенина

Ако одустајете од тјестенине због високог гликемијског индекса, размислите поново. Тјестенина од бијеле дурум пшенице има гликемијски индекс 50 - што се сматра ниским. То значи да када поједете тјестенину нећете узроковати брзи пораст шећера у крви. Тајна је у томе да останете не препорученој количини порције - једној шољици кухане тјестенине. За уравнотежен оброк с тјестенином, једите је уз морске плодове, поврће или бјеланчевине попут пилетине и мало соса од парадајза.

Јунетина

Не морате се одрећи црвеног меса ако желите изгубити тежину или јести здравије. Умјерено једење немасног црвеног меса помоћи ће вам управо у томе. Потражите јунетину из органској узгоја. Јунеће месо садржи неколико есенцијалних минерала и витамина, укључујући протеине, Б-витамин, цинк и жељезо.

Суво воће

Они који желе изгубити килограме избјегавају сухо воће јер има више калорија од свјежег. Иако је то истина, сухо воће добра је опција када при руци немате свјежег. Такођер може бити замјена за слаткише или пециво. Сухо воће садржи и исте храњиве твари као свјеже, а богато је и антиоксидансима. Тражите оно без доданих шећера. Додајте их у зобене пахуљице или у немасни јогурт.

Кокице

Ако кокице једете само када идете у кино, пропуштате једну од најздравијих житарица. Кокице су пуне фитонутријената. Стручњаци кажу да кокице садрже готово двоструко више полифенола у односу на воће. Можете уживати у 3 шљице кокица за само 99 калорија и 4 грама влакана. Кључ је у томе да избјегавате оне из микровалне те их припремате сами у тави.