latinica  ћирилица
20/05/2014 |  18:19 | Аутор: Агенције

Козије млијеко које живот значи

Козије млијеко спада у најздравије намирнице поготово када говоримо о млијечним производима. Његова хемијска структура је невјероватно слична мајчином млијеку.
Млијеко - Фото: архив
МлијекоФото: архив

Од памтивијека широм планете козије млијеко се употребљава не само за исхрану већ и као помоћно средство за лијечење многих болести попут бронхитиса, сузбијање алергија, за јачање имунитета, лијечење и јачање плућа...

Оно у себи садржи витамине Б1, Б2, Б6 и Б12 па стога јача и нервни систем. Због свега овога, љековита својства козјег млијека требало би да примаме и оне особе које баш и не воле његов мирис. Козије млијеко има карактеристичан укус и мирис због слободних масних киселина. Међутим, свјеже помужено козје млијеко, са којим се правилно поступа са одржавањем високог нивоа хигијене, не одступа у овом смислу од крављег. Осим тога правилном обрадом млијека, карактеритичне масне киселине остају везане у глицеридима, што значајно смањује карактеристичан укус. Тако рецимо, честим хлађењем и загријавањем млијека долази до оштећавања мембране масне глобуле млијека, због чега долази до ослобађања карактеристичних арома. Битан фактор је и исхрана коза. Козије млијеко има нутритивне и здравствене предности пред крављим млијеком, прије свега бољу пробављивост и антиалергијска својства. Има специфичан мирис не прихватљив за многе потрошаче.

Љековитост козијег млијека

Козије млијеко обилује калцијумом и фосфором, који су важни за чврстоћу костију, цинком и селеном, снажним антиоксидансима који одржавају тјелесни имунитет. Шпански научници препоручују козје млијеко људима који пате од анемије изазване мањком гвожђа у крви. Управо козје млијеко, кажу, подстиче боље искоришћавање гвожђа у организму и обнову хемоглобина, крвног пигмента који садржи гвожђе.

Ово млијеко је богат извор биоразградивог калцијума, гвожђе, фосфора и магнезијума и садржи их у већим концентрацијама у односу на кравље млијеко. Козије млијеко садржи око 40% мање цитрата у односу на кравље млијеко .

Козије млијеко је изузетно корисно конзумирати, јер има одређене, ефектне терапијске вриједности:

- Лијечи бронхитис
- Сузбија алергије
- Појачава имунолошки систем
- Умањује ризик рака плућа
- Добро је за дијабетичаре

С обзиром на то да козе једу кору биљака њихово млијеко је богато силицијумом а то је минерал који позитивно утице на кожу, косу, нокте и нервни систем.

У себи садржи мноштво протеина богатих есенцијалним аминокиселинама, широку лепезу витамина и нема тешко сварљивих масти. Не само да је лакше за варење од крављег млијека, већ козје млијеко садржи мање лактозе, па га лакше могу подносити особе осјетљиве на лактозу.

Код дјеце која су храњена козјим млијеком забиљежен је бржи раст, већа тјелесна маса и боља минерализација костију у односу на дјецу храњену крављим млијеком.

Витамини и минерали

Млијеко садржи све познате витамине. Чињеница да недостатак појединих витамина изазива низ обољења, говори да се правилна исхрана људи (нарочито деце и болесника) не може замислити без млијека. Иако је садржај минералних супстанци у козјем и крављем млијеку доста сличан, козје млијеко садржи 13 % висе калцијума, 25 % висе витамина Б6 ; 47 % више витамина А, калија 134 % више, ниацина трипут више и бакра 4 пута више. За минерализацију костију нарочито је важна улога калцијума и фосфора. Једном чашом козјег млијека осигурава се 32,6 % дневне вриједности за калцијумом и 27 % за фосфором, у поредјењу са крављим млијеком 29,7 % (за калцијем) и 23,2 % (за фосфором). Код одраслих козје млијеко може помоћи и у превенцији високог крвног притиска и атериосклерозе. Козје млијеко добар је извор калијума, есенцијалног минерала за одржавање нормалног крвног притиска и функцију srcа. Чаша козјег млијека садрзи 498,7 мг калијума, те се на тај начин осигурава 14,2 % дневне вредности. Козје млијеко такодје садржи 27 % више антиоксиданта селена од крављег млијека. У односу на кравље, козје млијеко садржи мање фолне киселине, важне у синтези хемоглобина.

Прехрамбена и терапеутска вредност
Прехрамбену вредност козјег млијека одредјује његова енергетска вриједност, садржај есенцијалних масних и аминокиселина, садржај витамина и минералних супстанци, као и његова пробављивост. Енергетска вриједност козјег млијека износи од 60 до 75 кцал/100 г, или од 25 до 313 кЈ/100 г, и приближно је једнака као и крављег млијека.

На крају да не заборавимо и то да су сурутка, козји сир и јогурт такодје, моћна природна средства, због својих лековитих својстава подижу имунитет код дјеце, значајни су за обнову и изградњу костију, поспјешују раст дигестивног тракта, препоручују се у превенцији и терапији обољења јетре, остеопорозе, повишеног холестерола и крвног притиска, упалних процеса, за побољшање рада бубрега, и заштитиник од многих других болести.