latinica  ћирилица
25/05/2014 |  17:10 | Аутор: Агенције

Зашто комарци избјегавају неке људе?

Многи се радују љету, али неки се и не радују превише искључиво због комараца, мада постоје поједине особе које су имуне на њих и могу несметано да уживају у лијепом времену на отвореном.

Међутим, то није зато што крв једне особе има бољи укус када су комарци у питању, тачније, није само то у питању.

Микробиолог Роб Најт објашњава да бактерије или микроби на нашој кожи стварају различите хемикалије, од којих су неке привлачније комарцима.

Трилион микроба који живе на кожи представљају само мали проценат од 100 трилиона бактерија које живе у и на тијелу, али имају јако важну улогу у регулисању мириса тијела. Без тих бактерија људски зној не би имао мирис.

Међутим, те бактерије се у великој мјери разликују од човјека до човјека. Најт је објаснио да, док дијелимо 99.9 одсто ДНК са другим људима, већина нас дијели свега 10 одсто микроба.

Како би показали како одређена врста микроба на кожи привлачи комарце, истраживачи су тражили од 48 одраслих мушкараца да се на два дана одрекну алкохола, бијелог лука, зачињене хране и туширања. Они су наредна 24 часа морали да носе најлонске чарапе како би направили колекцију њихових микроба на кожи.

Научници су потом уз помоћ стаклених перли, којима су трљали стопала, покупили мирис мушкараца као мамац за комарце.

Девет од 48 мушкараца било је изузетно привлачно комарцима док је мирис седам добровољаца био потпуно неинтересантан. Група изузетно "привлачних" волонтера имала је 2.62 пута већу концентрацију једног уобичајеног микроба и скоро 3.11 пута већу концентрацију још једног уобичајеног микроба у поређењу са "непривлачном" групом.

"Непривлачна" група имала је знатно разноврснију колонију бактерија на својој кожи.

Истраживачи сматрају да је могуће да мирис појединих особа функционише као природно средство за одбијање комараца.