latinica  ћирилица
30/05/2014 |  11:54 | Аутор: СРНА

Додик са привредницима: Прогласићемо Добој посебном зоном

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас, након састанка са привредницима у Добоју који су претрпјели огромну штету у поплавама, да ће власти Српске предузети низ мјера за помоћ привреди и становништву овог града, који ће бити проглашен зоном од посебног значаја.
Милорад Додик, предсједник РС - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник РСФото: РТРС

Додик је истакао да је важно да се ово вријеме искористи за прецизан попис штете и на бази тога припреме санациони програми да се свима помогне, те нагласио да је један од приоритета власти Српске стамбено збрињавање угроженог становништва, а затим и помоћ привреди.

"Разговарамо и са банкама, биће пролонгирана одређена плаћања јавних обавеза, а неке ће бити отписане", рекао је Додик.

Он је истакао да ће Добој бити проглашен зоном од посебног значаја, што ће подразумијевати низ мјера које треба да помогну свим привредницима.

"Људи треба да се врате у своје просторе и да почну да раде, те да привуку запослене које су већ имали. Не смијемо то да изгубимо, али морамо да поштујемо одређене процедуре", рекао је Додик.

Предсједник Српске рекао је да је спреман да за десетак дана поново дође у Добој и  разговара о конкретним мјерама помоћи.

"Само не треба тражити оно што је немогуће. Видјели смо неке захтјеве да се Добој прогласи бесцаринском зоном, а то подразумијева посебну зону, која мора да се огради, да има посебне режиме уласка и изласка, што је немогуће. То су бесмислице које могу само да трују јавна очекивања. Немогуће је Добој прогласити бесцаринском зоном", каже Додик.

Додик је поручио да власти Српске неће оставити на цједилу привреднике у Добоју, чија је штета огромна.

Он је навео да је на данашњем састанку постављено питање о томе како је могуће извршити поврат  ПДВ-а за робу која је плаћена, а уништена у поплави.

"То је логичан захтјев, али да би то урадили морамо имати попис те робе, доказ да је то тако. Мислим да је овдје један рационалан приступ", напоменуо је Додик.

Предсједник Српске рекао је да су се привредници из Добоја интересовали да ли код банака могу добити кредите по нижим каматним стопама.

"Наравно да је то одрживо и да то можемо да урадимо. Радићемо на томе. Задовољан сам, јер овдје видим људе који хоће да раде, а суочени су са великим проблемом, многима је уништен објекат, роба и готови производи, али не одустају од посла", истакао је Додик.

Напомињући да Добој већ данас изгледа боље и другачије него што је био прије неколико дана, Додик је изразио увјерење да ће за мјесец дана бити санирано много ствари, те пружена  помоћ и привреди и становништву.

Предсједник Српске рекао је да је посјетио и добојски Центар јавне безбједности, да би одао признање полицији која је била кључни фактор помоћи становништву и одржавању реда и стабилности у овом граду.

Он је истакао да је полиција беспрекорно функционисала и да није чуо ниједну примједбу грађана на понашање полицајаца, који се нису штедили приликом пружања помоћи угроженом становништву.

"Све то говори да је Полиција Српске са својом организацијом и вођењем једна од најбољих агенција које имамо. Поносан сам на полицајце и Полицију Републике Српске у цјелини", рекао је предсједник Српске.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић,  задовољан је данашњом посјетом предсједника Републике Српске, Милорада Додика Добоју и активностима на отклањању посљедица од поплава.

Петровић је данас, на састанку с предсједником Српске и привредницима у Добоју, апеловао на привреднике да имају стрпљења, те најавио да ће на наредном засједању Скупштине града бити донесене одлуке, које ће поплављеним предузетницима обезбиједити олакшице и ослобађање од појединих локалних такси.

Он је указао да предузетници морају дати допринос у поштовању рокова захтјева за израду пописа штете и одговарајући санациони програм.

Петровић је најавио израду пројектне документације, која ће бити прослијеђена надлежним институцијама, гдје тренутно нема простора за импровизације.

Градоначелник Добоја позвао је надлежне органе да спроведу истрагу и позову на одговорност особе, чији су пропусти допринијели да катастрофа буде ових размјера.