latinica  ћирилица
01/06/2014 |  17:47 | Аутор: РТРС

До новог зуба уз помоћ ласера?

Научници су дошли до открића које превазилази границе стоматологије и улази у поље регенеративне медицине. Они кажу да употребом ласера могу довести до ницања новог зуба.

 Истраживачи су користили ласер како би подстакли денталне матичне ћелије да формирају дентин, чврсто ткиво слично костима које чини највећи дио зуба, а овај процес демонстрирали су у студији на пацовима и мишевима користећи људске ћелије.

Они нису регенерисали читав зуб, дијелом због тога што је било тешко развити зубну глеђ. Међутим, и сам развој дентина може уклонити потребу за лијечењем зубног канала, што је болна процедура уклањања нервног ткива и бактерија из зуба.

Правен Арени, истраживач Националног института за дентална и краниофацијална истраживања који се налази у склопу америчких Националних здравствених института каже да би ускоро требало да се изводе и испитивања на људима.

Нова техника стимулише развој матичних ћелија које се већ налазе у вилици. Научници су давно примијетили да ласерска терапија ниског интензитета може стимулисати биолошке процесе попут подмлађивања коже и стимулисања раста косе, али њихов механизам још није довољно испитан.

Извор: nbcnews.com