latinica  ћирилица
06/06/2014 |  11:16 | Аутор: Агенције

Здрав сан кључан за учење и памћење

Добар ноћни сан је кључан за способности учења и памћења због формирања додатних веза међу неуронима, саопштили су научници из Кине и САД
Спавање - Фото: илустрација
СпавањеФото: илустрација

Они су примјеном напредне микроскопије посматрали формирање нових веза међу нервним ћелијама током спавања.

Резултати њиховог истраживања, објављени у журналу "Наука", показују да чак ни интензивно учење не може да надокнади губитак сна. Стручњаци сматрају да је ово значајна студија која открива механизме памћења. Познато је да сан има важну улогу за памћење и учење, али до сада није било јасно шта се тачно дешава у мозгу током спавања.

Истраживачи с њујоршке Универзитетске медицинске школе и с Универзитета Шензен у Пекингу извршили су експерименте с мишевима и научили их да стоје на врху шипке која се окреће. Потом су кроз микроскоп посматрали живо ткиво мозга како би видјели шта се дешава када животиње спавају, односно када немају довољно сна.

Истраживање је показало да се код мишева који су спавали формира много више нових веза међу неуронима и да уче боље од мишева који нису имали довољно сна. Научници су закључили да мозак током спавања "понавља" активности којима се бавио током дана.