latinica  ћирилица
06/06/2014 |  14:39 | Аутор: РТРС

Лисичарка, гљива која убија све вирусе

Да ли знате да је у свијету биљака и гљива једина лисичарка (Cantharellus cibarius) је отпорна на све паразите и микробе!!!
Лисичарка   (Cantharellus cibarius) - Фото: илустрација
Лисичарка (Cantharellus cibarius)Фото: илустрација

Лисичарка је једна од ријетких врста која не труне! Никада у лисичарки нећете наћи црве, бактерије и вирусе!

САСТОЈЦИ У ЛИСИЧАРКИ И УПОТРЕБА У ЛИЈЕЧЕЊУ ХИНОМАНОЗА

- У месу лисичарке налази се хемијски спој хиноманоза која дјелује на све наметнике у цријевима - тракавице, глисте, амебе, лоше бактерије, и то тако да их уништава од јајашаца до имага. Лисичарка их раствара и попуно уништава.


ЕРГОСТЕРОЛ И ТРАМЕТОЛИНОВА КИСЕЛИНА из лисичарке убијају све врсте вируса. Нарочито су дјелотворни код свих врста хепатитиса. Такођер чисти јетру од свих отрова као и остатака лијекова. Лисичарка је погодна и код тровања гљивама.


БЕТА КАРОТЕН - Гљива лисичарка садржи три пута више бета каротена од мркве. Бета каротен (провитамин А) је каротеноид познат као јаки антиоксидант који штити цјелокупни организам од слободних радикала са специфичним учинком на очи и кожу. Доприноси заштити коже и слузнице. Бета каротен из лисичарке спречава упалу очију, побољшава вид, смањује сухоћу коже и слузницу ока. Посебно се препоручује у љетним мјесецима јер штити кожу од УВ-зрачења. Бета каротен такође штити и крвне жиле (атеросклероза) недозвољавајући оксидацију лошег холестерола (ЛДЛ). Бета каротен потиче стварање конексин протеина, побољшавајући станичну размјену тзв. малих молекула потребних за станичну обнову. Бета каротен обнавља слузницу усне шупљине (против афти) као и ћелије врата матернице. Наглашавамо да лисичарка поправља вид те спречава ноћно сљепило.

ВИТАМИН Д - "СУНЧАНИ ВИТАМИН" - Витамин Д производи наше властито тијело уз помоћ сунчеве свјетлости (ултраљубичасте зраке) и уља која се налазе у кожи. Када кожа потамни производњавитамина Д преко коже престаје. Такође креме за сунчање са јаким заштитним фактором смањују производњу витамина Д. Медицински истражитељи с "Алберт Еинстеин Цоллеге оф медицине "Albert Einstein College of medicine"  утврдили су кортикостероиди знатно снижавају упијање витамина Д као и лијекови за смањење колестерола (статини). Ако придодамо још и загађеност атмосфере тада није ништа чудно што најновија истраживања код особа од 20 до 60 година дају алармантан резултат од 63% особа са мањком витамина Д (мјерено у прољеће). Да ли уоппше знамо значај витамина Д?! Витамин Д је кључан у здрављу костију и зуба, метаболичком синдрому (претилост), дијабетес 1 и 2 (отпорност на инзулин), аутоимуне болести (реуматоидни артритис), остеоартритис, остеопороза, болови у костима и мишићима, карцином дебелог цријева, костију, простате и јајника. Како наше тијело добива једва 40% витамина Д преко коже, неопходно га је узимати преко хране или додатака прехрани. Гљива лисичарка крцата је витамином Д и право је природно рјешење за недостатак витамина Д.

ОСТАЛИ ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ - Лисичарка, за разлику од других гљива, је богата витамином Ц (0,4мг свјеже твари), витамином Б1 и Б2. Од минерала садржи калцијум, калиј,ум жељезо и цинк.
Овдје смо дали нагласак на љековита својства лисичарке иако ова гљива прирада у сам врх деликатесних гљива. 100 грама ове гљиве даје свега 12 калорија. Гљиву нудимо термички обрађену.

Извор: Здравље из природе