latinica  ћирилица
07/06/2014 |  19:10 | Аутор: Агенције

Не занемарујте главобољу у трудноћи

Стручњаци упозоравају да труднице не треба да занемарују главобољу, јер она може бити знак много већих здравствених проблема.

Кристи Рејвел, специјалиста за акушерство и гинекологију у Болници принцезе Ане у Саутемптону каже да је 90 одсто главобоља код трудница резултат мигрена или напетости.

Обично се стање поправља посљедњих шест мјесеци трудноће. Међутим, мали проценат њих може бити посљедица по живот опасних неуролошких поремећаја, који су трећи најчешћи узрок преране смрти трудница.

У извјештају објављеном у журналу "The Obstetrician and Gynaecologist" др Рејвел посматрала је класичне случајеве главобоље у трудноћи и постнаталном периоду, али и оне који су посљедица неуролошких поремећајима.

"Главобоље се често јављају у животу и неке жене их вјероватно имају нешто чешће током трудноће. Иако је већина бенигна, постоје и оне које могу бити показатељ дубљих проблема и тога бабице и доктори морају бити свијесни", каже она.

Др Рејвел која је истраживала заједно са др Полом Моришем, неурологом из Глочестершира, каже да може бити ријеч о тромбози, па чак и идиопатској хипертензији унутар лобање.

Такође, раније је доказано да жене које имају мигрене у трудноћи имају два пута већи ризик од прееклампсије.