latinica  ћирилица
07/06/2014 |  19:13 | Аутор: Агенције

Да ли је доручак најважнији?

Иако се традиционално тврди да је доручак најважнији оброк дана, два нова америчка истраживања показују да први јутарњи оброк није толико важан колико смо до сада сматрали.

Научници са Универзитета Алабама у Бирмингему (УАБ) тврде да прескакање доручка не утиче битно на тежину или здравље људи.

Њихово шестнаестонедјељно истраживање, чији су резултати објављени у часопису “American Journal of Clinical Nutrition”, показује да недоручковање није повезано са губљењем тежина, али ни са претераном гојазношћу.

Још једна студија објављена у истом часопису показала је да свакодневно доручковање не утиче знатно на побољшање нашег метаболизма.

Раније се сматрало, и научно доказивало, да је редован доручак организму потребан како би обезбиједио довољно енергије током дана и спријечио касније преједање које има негативне посљедице на здравље.

Међутим, поменута студија групе истраживача показала је да не постоји непосредна веза између раног обједовања и енергетске равнотеже током дана.

Амерички магазин Тајм напомиње да је су резултати друге наведене студије ипак утврдили везу између редовног доручковања и стабилног нивоа шећера у крви током поподневних и вечерњих сати, као и да је код особа које се баве израженом физичком активношћу доручак био нешто значајнији за сагоријевање енергије од осталих оброка.