latinica  ћирилица
07/06/2014 |  19:19 | Аутор: Агенције

Није добро бити претјерано опсједнут чистоћом

Имунолози широм свијета тврде да проблем с алергијама можемо лакше ријешити ако не пазимо толико на чистоћу јер ћемо изградити чвршћи имунолошки систем.

Научници тврде да је претјерана опсједнутост чистоћом лоша за борбу с алергијама и да идући пут загрлите свог љубимца или узмете комад хране који је пао на под.

Имунолог Грејем Рук тврди како је модерно друштво опсједнуто чистоћом, али не размишља о томе да успут лишава тијело и добрих бактерија и да зато наш имунитет заправо слаби. На британском научном скупу “Cheltenham” истакао је како су алергијама подложнија дјеца и млађе генерације људи од старијих јер се прије другачије водило рачуна о хигијени и чистоћи.

Рук, који иначе ради на Универзитету у Лондону, сматра да можемо побољшати одбрамбени систем организма ако преносимо различите микробиолошке организме између чланова породице.

Један од примјера је да не треба увијек одмах стерилизовати цуцлу варалицу ако је пала на под у кући. Бактерије које се приме нису толико опасне, а изградиће имунолошки систем дјетета.

Иста правила вриједе и за храну с пода или мажење с кућним љубимцима јер ако се имунолошки систем никада не алармира, на крају ће се потпуно искључити.