latinica  ћирилица
09/06/2014 |  13:16 | Аутор: РТРС

Добој: У скупштини тражени одговорни за поплаве

Начелник Центра јавне безбједности Добој Горан Ђурковић рекао је да у извјештају о поплавама који је данас представљен у Скупштини града има много нелогичности и нетачности, те да он није добио позив да на овој сједници презентује извјештај о раду полицијских станица.

Ђурковић је оцијенио да извјештај о поплавама који је представљен у Скупштини града Добој није комплетан без извјештаја ЦЈБ, те додао да не зна зашто није позван да га представи.

Он сматра да је својим извјештајем могао дати потпунију и кориснију слику ситуације с обзиром на то да су припадници ЦЈБ Добој у највећој мјери били ангажовани на спашавњу угрожених грађана и чишћењу града након поплава.

Ђурковић је појаснио да је било захтјева појединих одборника да извјештај ЦЈБ буде уврштен у дневни ред, али су они одбијени.

"У извјештају, који је данас презентован на сједници Скупштине града Добоја, има доста нелогичности и нетачности. Извјештај није потпун и не осликава право стање - прије, током и након поплава", појаснио је Ђурковић.

Божовић, Елез: Упозорење о поплавама достављено на вријеме

Директор Хидрометеоролошког завода РС Зоран Божовић рекао је данас у Добоју да су сви грађани и локалне власти, који су хтјели да се информишу о временским приликама и поплавама, могли да на вријеме добију праве информације о томе.
Божовић је подсјетио да је Завод 9. маја, након првог поплавног таласа у Републици Српској, Републичкој управи цивилне заштите најавио велике падавине за период од 13. до 17. маја.

Он је рекао новинарима да је на састанку са руководством Цивилне заштите РС 12. маја договорено да све информације о поплавама Завод шаље Цивилној заштити, а Цивилна заштита да информише своје регионалне центре.

Божовић, који је заједно са вршиоцем дужности директора Републичке управе цивилне заштите Весељком Елезом дошао данас у Добој да одборнике Скупштине града упозна о хидролошким и метеоролошким аспектима поплава у Републици Српској, навео је да одборници нису хтјели да их приме.

"Став одборника је да не желе да нас приме и да чују нашу информацију. Мислим да гријеше, јер је ситуација била веома тешка. Падавине су биле обилне и забиљежене су историјске вриједности, како падавина, тако и водостаја ријека", нагласио је Божовић.

Он је напомено да је то посебно било изражено у Добоју, гдје је постигнут историјски максимум, тако да је ријека Босна, за непуних 24 часа нарасла пет и по метара, а максимални водни талас износио је 721 центиметар. Божовић је навео да су све информације биле доступне и на интернет страници Хидрометеоролошког завода, гдје је број посјета дневно износио и до 15.000.

Елез је подсјетио да је Републичка управа цивилне заштите прво упозорење регионалним центрима послала 30. априла на основу прогнозе Републичког хидрометеоролошког завода, а друго 12. маја, да би предузели мјере да не дође до поплава.

Он је рекао да је Цивилна заштита у Добоју примила упозорење, али да не зна да ли је по том питању ишта урадила.

 Усвојена одлука о ослобађању од закупнине

На ванредној сједници Скупштине града Добој усвојена је одлука о ослобађању од закупнине за кориштење пословних просторија гаража и јавних површина у власништву града. Измијењена је одлука о градским административним таксама, тако да су привредници у наредном периоду ослобођени трошкова за списе и радње у поступцима покренутим захтјевом за санирање штете настале на непокретној и покретној имовини узрокованој поплавом, те привременог или трајног престанка рада радње или дјелатности. Одборници су усвојили и одлуку о изради елабората о заштити од поплава на подручју ужег дијела града Добоја.