latinica  ћирилица
24/06/2014 |  13:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Неколико сати узастопног сједења, већи ризик за карцином

У студији објављеној у часопису "Journal of National Cancer Institute", научници тврде да особе које дневно проводе неколико сати у сједећем положају имају и до 66 одсто већи ризик од развоја неких врста рака од оних који су физички активнији.

У истраживању су учествовала 43 испитаника, а научници су открили да је повезаност између сједења и ризика од појаве рака јака без обзира колико су неки испитаници били физички активни, пише портал Магазин.
Другим ријечима, чак и они који редовно тренирају или се баве било каквом физичком активношћу, изложени су већој опасности да оболе ако, упркос тренингу, проведу неколико сати дневно сједећи пред телевизором или компјутером.

Истраживање је открило да је вишесатно сједење повезано са 24 одсто већим ризиком од развоја рака дебелог цријева, а 32 одсто с појавом рака ендометријума (материце) и за 21 одсто је повећан ризик од рака плуца.
Када су истраживачи испитивали врсте навика сједења, открили су да је гледање телевизије повезано с појавом рака дебелог цријева и то за 54 одсто и раком матернице за чак 66 одсто.
На сваких два сата дневно која су испитаници провели сједећи, ризик од рака дебелог цријева је порастао за 8, а ризик од рака материце за 10 одсто.