latinica  ћирилица
28/06/2014 |  12:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Екстракт од какаоа смањује ризик од Алцхајмера

Истраживање спроведено у Америци сугерише да екстракт какаоа, који садржи полифеноле, може да смањи ризик оболијевања од Алцхајмерове болести.

Експерименти спроведени на мишевима показали су да ови антиоксиданси могу да спрече накупљање бета-амилоидних протеина, који су карактеристични за Алцхајмерову болест и који су кључни за слабљење когнитивних способности, пише “Journal of Alzheimer's Research”.

Истраживачи из Маунт Синај болнице у Њујорку додају да стварање наслага бета-амилоидних протеина у мозгу започиње десетинама година прије појаве симптома деменције, па нови налази указују на могућност превентивне примјене антиоксиданса присутних у воћу и поврћу.

Алцхајмерова болест је дегенеративни мождани поремећај средњег или позног животног доба који уништава неуроне и везе у можданој кори што доводи до значајног губитка мождане масе. Данас се сматра главним узроком сенилне деменције која се некад сматрала нормалним стањем у старости.

Алцхајмерова болест узрокује постепено и неповратно губљење памћења, способности говора, свијести о времену и простору, и евентуално способност да се брину сами о себи.

Болест је описао њемачки психијатар Алојз Алцхајмер 1906, и тада се сматрало да је она ријетко ментално стање претежно младих људи. Данас се касна Алцхајмерова болест препознаје као најчешћи узрок губљења менталних функција око 65. године живота, а рана Алцхајмерова се много ријеђе појављује, и то код људи у 30-им, 40-им и 50-им годинама.