latinica  ћирилица
04/07/2014 |  10:24 | Аутор: Агенције

Зашто неки људи не могу да оставе цигарете?

Постоје људи који су постали бивши пушачи тако што су једног дана једноставно одлучили да више не конзумирају цигарете. Међутим, другима ни психотерапија у комбинацији са никотинским фластерима не може да помогне. Зашто је то тако?

Научници кажу да су можда открили разлог. Они су успјели да предвиде колико ће бити успјешан покушај остављања цигарета неког појединца на основу проучавања његове мождане активности. Они су открили да су они који су показали најслабије реакције на награде, имали најмање шансе да успјешно оставе цигарете, пише “Дејли мејл“.


- Вјерујемо да наша открића могу да објасне зашто је неким пушачима толико тешко да оставе дуван - каже др Стивен Вилсон, доцент психологије на Пен стејт универзитету у Пенсилванији. Он каже да су посебно обратили пажњу на однос пушачама према бенефитима остављања овог порока.


- Наиме, потенцијалне користи од престанка пушења попут штедње значајног новчаног износа и бољег здравља, неким људима једноставно нису толико важне - каже Вилсон.


Истраживачи су регрутовали 44 пушача како би испитали реаговање центара у мозгу на понуђену награду. Њима је понуђен новац за сваку непопушену цигарету.


Наложено им је да не пуше барем 12 сати пре извођења експеримента, а учесници су затим провели вријеме под магнетном резонанцом док су играли игру погађања карата с могућношћу зараде. Учесницима је речено да морају да сачекају два сата до краја експеримента, како би попушили цигарету. Међутим, током игре погађања, половини је речено да је дошло до грешке и да могу да изађу на 50-минутну паузу. Ако на њој не буду пушили, моћи ће да зараде по долар за сваких пет минута, дакле, укупно 10 долара.


Др Вилсон и његове колеге открили су да пушачи који нису могли да се одупру изазову да запале цигарету, показују слабије реакције у центрима у мозгу задуженим за награду.