latinica  ћирилица
15/07/2014 |  08:44 | Аутор: Агенције

Сва љековита дејства малине

Малина је у свим развијеним земљама свијета високо цијењена биљка, прво због неодољивог изгледа, укуса и мириса, а затим и због својих љековитих својстава.

 Малина је грм који потиче из југоисточне Европе, расте уз рубове путева и шумарака, а све се чешће узгаја и у баштама и готово да је једнако толико одомаћена као и јабуке, крушке или шљиве.

Енергетска вриједност 100g свјежег плода малине износи око 52 kcal/217 KЈ. Од тога има 86 посто воде, 1,2 посто протеина, 0,65 посто масти и 12 посто угљених хидрата. Изврстан је извор дијететских влакана (6,5g).

Ово бобичасто воће је тако слатко, а има тако мало калорија што је већ довољан разлог да максимално уживамо у њему.

Од витамина изврстан је извор витамина Ц (26,2 mg, што чини 44% RDA), а садржи и витамине Б комплекса, витамине Е и К, али у количинама испод препорученог дневног уноса. У малим количинама садржи готово све минерале.

Малина је нутритивно нарочито занимљива због богатог садржаја разноврсних антиоксиданса, а у часопису “BioFactors” објављено је да је антиоксидативна активност малине за 50 посто већа од антиоксидативне активности јагоде, 10 пута већа од парадајза и 3 пута већа од кивија. Антиоксидативна активност се не губи када је малина смрзнута или у облику џема.

Конзумацијом малина тијелу обезбјеђујемо енергију, правилно функционисање нервног система и одржавање здравог ткива, на првом мјесту крвних судова. Корисна је за крвну слику, побољшање апетита код дјеце, сузбијање мучнине и повраћања. Народна медицина сок од малине препоручује за лијечење болести желуца и цријева јер ефикасно прочишћава систем за варење. Исто тако може бити користан за третирање уринарних инфекција. Каже се да малина расхлађује, па сок од малине треба употребљавати и против грознице.

Листови малине припремљени у виду чаја препоручују се за јачање срца, лијечење хемороида, алергијских осипа на кожи и лакших повреда коже. Овај напитак припадницама љепшег пола може помоћи да постану мајке. Некада се чај од листова малине често употребљавао за лијечење женског стерилитета јер прочишћава јајоводе и има позитивно дејство на зидове материце.

Због ниског садржаја угљених хидрата, малина је у разумним количинама безбједна и за исхрану дијабетичара, што се не може рећи и за свако друго воће. Нека испитивања чак показују да ово воће повољно утиче и на регулацију шећера у крви.