latinica  ћирилица
17/07/2014 |  12:23 | Аутор: Вечерње новости

Шта блокира дејство лијекова

Истовремено узимање појединих лијекова и одређених намирница може да изазове контраефекат.

Истовремено узимање појединих лијекова и одређених намирница може да изазове контраефекат, упозоравају љекари љемачког националног удружења.

Ово се посебно односи на калцијум из млијека, који се у органима за варење лако везује за одређене лијекове, стварајући једињења која се теже растапају, због чега крвоток није у стању да их апсорбује. Па тако, примјера ради, пацијенти који узимају антибиотике и препарате против настанка и ширења остеопорозе, треба да сачекају два сата од тренутка узимања лијекова, па да конзумирају млијеко.

Лоше интеракције ствара и истовремено узимање антихипертензива и сладића, у народу познатог и као госпино зеље. Ова биљка заправо садржи супстанце које подижу крвни притисак, због чега прописани лијекови не могу да постигну жељени ефекат. Такође, сладић ослобађа и калијум, што може довести до слабљења мишићне масе.

Грејпфрут треба да избјегавају особе које узимају медикаменте за регулисање концентрације холестерола у крви, јачање имунолошког система и имуносупресиве, препарате који спречавају одбацивање органа након трансплантације.