latinica  ћирилица
19/07/2014 |  19:50 | Аутор: РТС

Седам знакова да имате проблем с алкохолом

Без обзира на то да ли то људи признају, или не, проблеми са прекомјерном конзумацијом алкохола су чешћи него што мислите.

Око 15 одсто људи који пију постаје зависно од алкохола, упозорава Карлтон Ериксон, директор Истраживачког центра за проучавање зависности Универзитета у Тексасу.

“Особе које препознају проблем, прије него што развију пуну зависност, имају шансе да смање конзумацију алкохола, али и минимизују улогу коју алкохол игра у њиховим животима“, додаје Џон Ф. Кели, директор Истраживачког института Опште болнице у Масачусетсу.

Како да препознате да имате проблем?

Нису сви симптоми исти за све људе, али неке од њих свакако можете препознати и признати себи да сте у проблему. Ево неких од њих.

Постављате себи границе, али их не поштујете

Ако увијек покушавате да се ограничите на одређен број пића и сваки пут пређете границу, имате проблем. “Ако изнова и изнова кршите сопствене границе, то је рани знак да губите контролу над конзумацијом алкохола“, каже Кели, који је и предсједник америчког Удружења психолога који се баве болестима зависности.

Како бисте покушали да рјешите проблем, откријте који “окидачи“ вас тјерају да пожелите алкохол и избјегавајте их. Водите дневник у који би требало да записујете ваша осјећања везана за пиће и у њему направите и листу разлога због којих не би требало да пијете.

Ваши пријатељи коментаришу колико пијете

Један од знакова да губите контролу над алкохолом је тај да ваши пријатељи почињу да се чуде због тога колико пијете или како “добро подносите“ алкохол. “Људи брже добијају сигнале из околине, него што сами дођу до неких закључака“, каже Кели.

Упоредите колико алкохола пијете у односу на препоруке доктора. За жене, то је три пића дневно и не више од седам пића недјељно. Уколико пијете у оквиру тих граница, велике су шансе да немате проблем с алкохолом. Међутим, запамтите да низак ризик не значи и непостојање ризика.

Највећи дио ваших планова везан је за алкохол

Ако алкохол постане центар вашег друштвеног живота и јурите с једне на другу “туру“, или избјегавате активности које сте раније вољели, а не укључују алкохол, на опасној сте територији. Покушајте да се умјесто на пићу, с пријатељима дружите у природи, одлазите на рекреацију, у биоскоп или играјући друштвене игре.

Посежете за алкохолом сваки пут кад сте под стресом

Сви људи су мање или више под стресом. Алкохол можда може да пружи краткорочно олакшање кад сте узнемирени, али вас брзо “оставља на цједилу“ и чини још нервознијим. Покушајте да се борите против стреса другим техникама, попут медитације, шетње и бављења неким спортом.

И сами бринете због превише алкохола

Ваш проблем са алкохолом вјероватно је проблематичан од оног јутра када сте се забринули због чињенице колико пића сте попили претходне ноћи. “Ако сте и сами почели да се бринете због конзумације алкохола, велике су шансе да сте зависни од алкохола“, каже Кели. Повјерите се неком коме вјерујете и консултујте се са групама за пружање подршке зависницима од алкохола.

Доктор каже да пијете превише

Доктори често својим пацијентима постављају питања о начину живота, укључујући и то колико често пијете. Ако сте искрени према доктору, а он вам каже да претјерујете, требало би да га послушате и смањите конзумацију.

Често се будите мамурни

Ако пијете само повремено, мамурлуци су сасвим природна појава. Међутим, ако су учестали, постоји могућност да имате проблем. “Ако се три до четири пута недјељно будите мамурни, то је знак алкохолизма“, каже Кели. Нарочито је опасно ако не можете да се сјетите шта вам се дешавало док сте пили.

Покушајте да успоставите контролу над тим колико пијете тако што ћете евидентирати у дневник или неку од апликација за смартфоне свако пиће које попијете. Тако ћете имати јасну представу чега и колико сте попили.