latinica  ћирилица
23/07/2014 |  15:52 | Аутор: РТРС

Здравствена заштита у иностранству

Становници Српске који имају регулисано здравствено осигурање, а који планирају да путују у иностранство, у Фонду здравства могу добити тзв. ино-обрасце којим остварују право на здравствену заштиту у земљама са којима је БиХ потписала споразум.

Босна и Херцеговина је потписала споразум са 13 држава за које грађани могу добизи ино – обрасце. У овој години издата су 1.354 ова документа. Иако су ино - обрасци најтраженији у сезони годишњих одмора, користе их и студенти који се школују ван граница наше земље те лица која раде у иностранству. 

Сва осигурана лица Фонда здравственог осигурања Републике Српске могу подићи ино-образац који могу користити у земљама са којима је Босна и Херцеговина потписала споразум у случају да им затреба хитна, неодложена медицинска помоћ. Бројни грађани нису упознати са овом погодношћу.

Како би извадили ино-образац, осигурано лице је дужно да од породичног љекара затражи увјерење о здравственом стању, односно способности за пут, које треба да преда надлежној пословници Фонда. Издавање ино-обрасца завршава се за један дан, а истиче у периоду од 60 дана.

На основу ино-обрасца здравствено осигурање земље у коју путује, осигуранику ће издати болеснички лист, који ће користити као здравствену књижицу у случају да му за вријеме боравка у иностранству затреба хитна љекарска помоћ.

"Наравно, постоји могућност и уколико се не деси тако нешто због хитноће и уколико рецимо то се дешава у дане викенда гдје не раде канцеларије здравственог осигурања у земљама које иду, да се оствари и рефундација тих трошкова", истакао је Александра Миљуш, шеф канцеларије Фонда здравственог осигурања Приједор.

Босна и Херцеговина има потписане споразуме о социјалном осигурању са Србијом, Црном Гором, Словенијом, Македонијом, Хрватском, Мађарском, Турском, Холандијом, Аустријом, Њемачком, Италијом, Белгијом и Луксембургом.

И осигураници који путују у Пољску, Чешку, Словачку и Велику Британију имају покривене трошкове хитне медицинске помоћи, али се за ове земље не издаје ино-образац, него осигураници треба да покажу бх. пасош.