latinica  ћирилица
01/08/2014 |  22:21 | Аутор: Вечерње новости

Несаница оштећује мозак

Научници са Медицинског факултета у Сингапуру закључили су да је дужина сна важна за когнитивне способности људи послије 55. године. Брже проширење вентрикула убрзава старење мозга.

Недостатак сна послије 55. године утиче на брже старење мозга, показују резултати истраживања научника са Медицинског факултета у Сингапуру, преносе Новости.

Они сматрају да је тај податак значајан за даља испитивања настанка деменције, јер су претходне анализе већ показале да је дужина сна важна за њихове когнитивне способности. Брже проширење вентрикула, можданих комора у којима се производи ликвор, својеврстан је сигнал за опадање когнитивних способности мозга и развој неуродегенеративних болести попут Алцхајмерове.

Научници су 2005. године почели да прате групу здравих особа старијих од 55 година, како би утврдили колико спавају. Сваке друге године, магнетном резонанцом су им мјерили запремину мозга, а истовремено су процјењивали и њихове когнитивне функције. Код оних који су спавали мање, открили су брже проширење можданих вентрикула, што мањак сна доводи у везу са старењем мозга.