latinica  ћирилица
09/08/2014 |  15:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Банане, млијеко и ананас против несанице

Супротно уобичајном мишљењу, поремећаји сна у старијој доби нису посљедица старења, јер се количина и потреба за сном мијења кроз различита животна раздобља, а старијима чак може бити потребно и више од осам сати сна, истичу стручњаци.

Истраживања америчког Удружења за спавање показују да је одраслима потребно од 7,5 до 9 сати сна, али је при том важно обратити пажњу на то колико се времена одспава одједном.

Иначе, проблеме са спавањем могу изазвати различити здравствени проблеми, поремећај животне рутине или стрес, пише портал Магазин.

Особе старије од 60 година осјетљивије су и на подражаје попут буке, превелике топлоте или хладноће, а они који пате од артритиса, проблема с бубрезима или депресије, такође ће имати проблеме са сном.

Несаницу карактеришу проблеми са успављивањем, често буђење током ноћи, прерано буђење и осјећај умора и раздражљивост која је нарочито изражена одмах по устајању.

Такође, према мишљењу стручњака, треба разликовати повремену несаницу која траје неколико дана и јавља се периодично од хроничне за коју је потребно потражити љекарску помоћ.

Стручњаци сматрају да је за добар сан потребно вјежбати барем 20 минута четири пута недјељно, а посебно се препоручује брзо ходање, трчање, плес, пливање..., јер вјежбање тијело ослобађа од стреса и учвршћује га што је важан предуслов за добар сан јер продубљује дисање и јача кардиоваскуларни систем.

Умјесто телевизије, прије спавања се савјетује слушање музике, медитирање или читање литературе која особу усрећује и смирује.

Напитке с кофеином, такође, треба ограничити и пити их у пријеподневним сатима, а алкохол апсолутно избјећи.

Што се тиче исхране, посљедњи дневни оброк треба да буде барем пола сата прије одласка на спавање, при чему ће ананас, банане, топло млијеко и кекс помоћи бољем сну.

Ако особа пати од хроничне несанице изазване другим здравственим проблемима, љекове треба да препише искључиво породични љекар, а прије него што се узму средства за смирење треба испробати све природне начине за бољи сан, истичу стручњаци.