latinica  ћирилица
13/08/2014 |  20:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Експериментални лијек за еболу допремљен у Либерију

Пошиљка експерименталног лијека за еболу је данас стигла у Либерију авионом, како би тај лијек био дат двојици љекара обољелих од те смртоносне болести, од које је у четири западноафричке земље досад преминуло више од 1.000 људи.
Ебола - Фото: АП
ЕболаФото: АП

Лијек "Зи Меп", запакован у бијеле кутије, стигао је у престоницу Либерије Монровију комерцијалним летом, рекао је један свједок агенцији Ројтерс.

Лијек ће бити испоручен у болницу "Џон Ф. Кенеди Меморијал" и дат љекарима Зукунису Ајерленду и Ејбрахаму Борбору, зараженима еболом.

Свјетска здравствена организација извјестила је данас о 128 нових случајева заражених вирусом боле и 56 смртних случајева од ове болести у западној Африци, а укупан број умрлих је 1.069.

Од појаве епидемије која је регистрована у марту забиљежено је 1.975 потврђених случајева обољелих у Гвинеји, Либерији, Сијери Леоне и Нигерији, саопштиле су Уједињене нације.

Раније данас власти Гвинеје Бисао донијеле су одлуку о затварању прелаза на државној граници  према Гвинеји због опасности од ширења болести.